Løn og ansættelse

Mere ligestilling mellem mor og far på barselsområdet

Artikel

Det danske barsels- og orlovssystem bliver mere tidssvarende med DA og FH’s nye forslag. Det er et kæmpe skridt i retning af mere ligestilling mellem forældrene.

Med den nye barselsmodel, som er skabt i samarbejde mellem DA og FH, bliver retten til orlov som udgangspunkt fordelt ligeligt mellem forældrene.

”I gennemsnit er det sådan, at kvinderne holder otte gange længere barsel end mændene. Vi vil gerne have, at det bliver mere naturligt for far at tage barsel. Det er godt for både far, mor og barn”, siger viceadminstrerende direktør, Pernille Knudsen. ”Vi er glade og stolte over at kunne præsentere den nye model for barsel. Med den slår vi et stort slag for ligestillingen”.

Aftalen byder både på mere ligestilling, men tilbyder samtidig fleksibilitet i forhold til fordeling af barslen. 11 uger bliver øremærket både fædre og mødre eller medforældre, og de uger kan ikke overføres parterne i mellem. De resterende 26 uger af barslen tildeles som udgangspunkt med lige mange uger til hver forælder, men med mulighed for at overføre ugerne mellem sig.

Familierne vil altså stadig opleve fleksibilitet, idet det er muligt at fordele størstedelen af barslen, som den enkelte familie selv fortrækker det.

Med aftalen ønsker DA at skabe en kulturforandring, hvor det bliver mere naturligt  for fædre at tage en større andel af den samlede barsel. Det vil give mødrene mulighed for at vende hurtigere tilbage til jobbet, hvilket virksomhederne efterspørger.

Læs mere om

LØN OG ANSÆTTELSE