Løn og ansættelse
Lønløft er grundlæggende problematisk - trods vigtige modydelser
4. december 2023
Pressemeddelelse
Det er grundlæggende problematisk, at regeringen har givet ekstraordinært lønløft til offentligt ansatte. Men det er vigtigt, at regeringen har fået modydelser, som forhåbentlig kan sikre et mere fleksibelt og velfungerende offentligt arbejdsmarked, hvor flere arbejder mere.
- Først og fremmest vil jeg gerne slå helt fast, at et sådant ekstraordinært lønløft, som regeringen med denne trepartsaftale giver til udvalgte faggrupper i den offentlige sektor, er dybt skadelig for den danske model på arbejdsmarkedet. Det ødelægger balancen mellem offentlig og privat sektor, og det skader balancen i det offentlige forhandlingssystem. Og det bør absolut ikke gentage sig.
Sådan siger Jacob Holbraad, administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, om den trepartsaftale, som regeringen netop har indgået med de offentlige fagforbund og arbejdsgivere. Men han hæfter sig samtidig ved de vigtige modydelser, som lønmodtagerne har måttet levere for de næsten syv milliarder kroner, som det ekstraordinære lønløft beløber sig til.
- Det er helt afgørende, at regeringen har fået elementer ind i aftalen, som forhåbentlig kan være med til at sikre et mere fleksibelt offentligt arbejdsmarked. Det kræver blandt andet, at flere kommer til at arbejde på fuld tid og bidrage til at dække de skæve vagter. Derudover skal en større del af lønnen udmøntes lokalt, så det i højere grad bliver muligt at belønne de medarbejdere, som gør en særlig indsats, siger Jacob Holbraad.
Han fremhæver også, at der indføres en indeksering af seniordagene, så de fremover forskubbes i takt med, at folkepensionsalderen hæves.
Gode intentioner skal føres ud i livet
Jacob Holbraad er også tilfreds med, at de offentligt ansatte under FH-forbundene ved de kommende overenskomstforhandlinger i 2024 bliver omfattet af en sammenkædningsregel svarende til den, som gælder ved overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked. Og han håber, at sammenkædning også fremover bliver normen ved de offentlige overenskomstforhandlinger.
- Sammenkædning er et afgørende instrument, som sikrer, at hver enkelt faggruppe ikke bare kan gå i konflikt for at pleje egne interesser, men er tvunget til at tænke på helheden og det brede samfundsansvar, man har som part på arbejdsmarkedet. Og der er ingen tvivl om, at den manglende brug af sammenkædning er en væsentlig del af forklaringen på, at vi har set så relativt mange konflikter i forbindelse med overenskomstforhandlinger på det offentlige arbejdsmarked, siger Jacob Holbraad.
Han slår fast, at det nu er helt afgørende, at både regeringen, de offentlige arbejdsgivere og fagforbundene har skarpt fokus på, at de aftalte modydelser også bliver til virkelighed. Det må ikke bare blive gode intentioner på papiret, men reelle forandringer, som fører til et mere fleksibelt og velfungerende offentligt arbejdsmarked, som leverer flere og mere effektive arbejdstimer til gavn for borgerne.