Løn og ansættelse
Vigtigt med fokus på faglærte – men private virksomheder skal ikke betale regningen for den offentlige sektors problemer med at tiltrække elever
26. januar 2024
Pressemeddelelse
Vi har brug for faglærte – både i den offentlige og private sektor. Men de private virksomheder skal ikke pålægges omkostninger, fordi den offentlige sektor har svært ved at tiltrække elever.
Regeringen har i dag indgået en bred aftale, der skal skaffe flere social- og sundhedsassistenter og social- og sundhedshjælpere. Aftalen skal både sikre, at flere søger en social- sundhedsuddannelse, og at flere også gennemfører den. Der er imidlertid et væsentligt problem ved aftalen.
I aftalen fremgår det nemlig, at man vil give SOSU-elever løn på grundforløbet, og at den løn skal dækkes af AUB-bidraget, der i dag hovedsageligt betales af de private virksomheder. Det er ikke i orden, lyder det fra DA’s administrerende direktør, Jacob Holbraad.
Regeringen vurderer, at forslaget vil koste de private virksomheder omkring 60 mio. kroner, samtidig med at staten vil spare SU-udgifter på ca. 15 mio. kroner, som sendes videre som kompensation til AUB. Dermed indebærer aftalen en regning til virksomhederne.
- Det betyder med andre ord, at et flertal i Folketinget vil vælte de offentlige uddannelsesomkostninger over på de private virksomheder. Det er en meget usund tendens, siger Jacob Holbraad.
Grundlæggende er det helt uacceptabelt, at man lægger op til, at langt hovedparten af den nye lønudgift skal dækkes af de private virksomheder via AUB-bidraget, lyder det fra DA’s administrerende direktør.
- Det er positivt, at regeringen har en intention om at bruge SU-besparelsen til at dække noget af udgiften, men det er ikke nok. Alle udgifterne bør naturligvis dækkes af det offentlige selv, siger Jacob Holbraad.