Overenskomst og arbejdsret

Dialog og fleksibilitet er den bedste løsning, når coronaen skaber familieudfordringer

Artikel

Coronavirussen skaber udfordringer for både samfund, virksomheder og medarbejdere. Hvis børn hjemsendes fra institutioner eller skoler og har brug for pasning, er dialog og fleksibilitet den bedste vej til at finde gode løsninger.

Hvad gør man, hvis ens barn er hjemsendt, fordi en i klassen har fået konstateret corona? Hvad hvis der ikke er nogen symptomer på sygdom? Hvad hvis der er? Må man blive hjemme, og hvad hvis svaret på testresultatet trækker ud?

Spørgsmålene kan være mange, men svaret er det samme. Det handler om, at medarbejder og virksomhed sammen finder løsningerne. Der er i forvejen kerneværdier i den danske model.

Nøgleordene er fleksibilitet og smidighed, og i første omgang handler det om dialog, siger viceadministrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening Pernille Knudsen:

- Hvis man som forælder har behov for at blive hjemme og passe sit hjemsendte barn, er det vigtigt, at man hurtigst muligt i forløbet kontakter sin arbejdsgiver for at finde en løsning.

Der er en lang række håndtag at skrue på.

- Det kan være, der er mulighed for afspadsering eller brug af ferie/fridage. For nogen kan det være en løsning at arbejde hjemme eller have mere fleksible mødetider. For nogen kan det også være en mulighed at bruge omsorgsdage fra fritvalgskontoen. Og for andre igen, kan det være, at den nye ferielovs bestemmelser om at afholde ferie på forskud kan være vejen frem, siger Pernille Knudsen.

God løsninger på de enkelte virksomheder

Hos Dansk Arbejdsgiverforening har man en forventning om, at de udfordringer, der opstår, i det store hele kan håndteres fornuftigt ude på virksomhederne.

- Det er vores erfaring, at man i langt de fleste tilfælde kan aftale sig frem til gode løsninger på de enkelte virksomheder. Men det er klart, at udfordringen bliver større, hvis ventetiden på test eller resultater stiger, siger Pernille Knudsen.

Der kan også opstå tvivl om, hvorvidt man som medarbejder har ret til at holde barns sygedag. Det afhænger dels af, om det indgår i forældrenes ansættelsesforhold og dels af den konkrete situation. I faktaboksen herunder er samlet fire konkrete eksempler på, hvilke regler, der er gældende i de enkelte situationer.

Situation: Barnet er konstateret smittet med corona
Medarbejderen har ret til betaling ved barns sygdom, hvis det er gældende i ansættelsesforholdet. Medarbejderen vil formentlig også have ret til at blive hjemme i selvisolation, men der er ikke ret til løn ifm. med dette.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har vurderet, at en medarbejder i selvisolation, der er anbefalet af sundhedsmyndighederne, kan have ret til sygedagpenge.
Hvis det er muligt for medarbejderen at arbejde hjemme, kan det også aftales – i det tilfælde betales der fuld løn.
Mere info om selvisolation her.

Situation: Barnet udviser symptomer på corona, men er ikke konstateret smittet
Medarbejderen har ret til betaling ved barns sygdom, hvis det er gældende i ansættelsesforholdet. Derudover er der ikke ret til fravær eller betaling.

Situation: Barnet er hjemsendt fra skole, da det er nær kontakt til en, der er coronasmittet. Barnet udviser ikke symptomer og er ikke selv konstateret smittet.
Der er ikke ret til fravær eller betaling for barns sygdom eller anden betaling/fravær.

Situation: Skolen er lukket, men barnet ikke været i nær kontakt til en coronasmittet. Barnet udviser ikke symptomer og er ikke konstateret smittet.
Der er ikke ret til fravær eller betaling for barns sygdom eller anden betaling/fravær.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger vedrørende børn og coronavirus findes her.

Læs mere om

OVERENSKOMST OG ARBEJDSRET