Overenskomst og arbejdsret

Opgør med seksuel chikane handler om kulturændringer - ikke lovændringer

Artikel

Medarbejdere og ledere skal stå sammen og sige fra over for seksuel chikane og krænkelser. Vejen derhen handler om kulturændringer, mere end den handler om lovændringer.

Seksuel chikane eller krænkelser skal aldrig tolereres. Det bedste værn mod mange af de eksempler, som i øjeblikket bringes frem i debatten er en sund og god kultur på arbejdspladsen.

Vi skal skabe et miljø på arbejdspladserne, hvor sexchikane ikke tolereres.

”Men vi ændrer ikke kulturen med flere lovændringer”, siger DA’s viceadministrerende direktør, Pernille Knudsen og fortsætter: ”Derimod skal vi skabe et miljø på arbejdspladserne, hvor sexchikane ikke tolereres. Det skal fremgå krystalklart for både ledere og medarbejdere, at det ikke er noget, man vil tolerere. Det skal også være tydeligt for alle, hvor man kan henvende sig, hvis man er udsat for noget i den retning.”

I kølvandet på debatten om #MeToo for nogle år siden blev lovgivningen ændret og godtgørelserne til ofre for seksuel chikane sat op. Men det vigtigste var, at der blev sat fokus på kulturen på arbejdspladserne og på, at ingen skal finde sig i at blive udsat for sexchikane.

Med debatten blev det understreget, at det skal være trygt at sige fra, og at man bliver taget alvorligt.

Der må og skal tages hånd om chikane, og det er vigtigt, at der bliver taget hånd om det i fællesskab. Ledelse og medarbejdere. Kollegaer. Arbejdsgivere og fagbevægelse. For at skabe en god kultur på arbejdspladsen, må både arbejdsgivere, medarbejdere og tillidsfolk involvere sig i dialogen omkring arbejdskulturen.

Virksomhederne løfter deres del af ansvaret

Én sag om sexchikane er én for meget. Derfor arbejder danske virksomheder aktivt med disse problemstillinger for at sikre, at de rette foranstaltninger er på plads. Det handler om at have en tostrenget indsats på arbejdspladsen. Dels forebyggelse og dels handling, hvis medarbejdere bliver krænket eller chikaneret. I forebyggelsesdelen handler indsatsen om at understøtte en sund kultur på arbejdspladsen. I handlingsdelen er det vigtigt, at ledelsen tager medarbejderne alvorligt og reagerer på deres indberetninger. I den forbindelse er det selvsagt vigtigt at få afklaret, hvad der rent faktisk er foregået, og på den baggrund sikre en forandring.

Det er vigtigt at holde sig for øje, at ingen har interesse i, at medarbejdere føler sig krænket og forulempet på arbejdspladsen.

”Seksuel chikane skal ikke finde sted på danske arbejdspladser. Det er arbejdsgivernes pligt at gå forrest i kampen mod det. Både i forhold til forebyggelse og for at få det stoppet, hvis det finder sted”, siger Pernille Knudsen.

Læs mere om

OVERENSKOMST OG ARBEJDSRET