Overenskomst og arbejdsret

DA har i 125 år lavet aftaler med fagbevægelse og regering om det danske arbejdsmarked

Artikel

I 125 år har DA været med til at skabe et stabilt arbejdsmarked med stor fleksibilitet. Vi har sammen med vores partnere i fagbevægelsen sikret, at virksomheder og medarbejdere selv laver regler om løn og vilkår. Og vi har sammen regeringen og FH lavet trepartsaftaler til gavn for samfundet.

I Danmark er det ikke politikerne, der opstiller spillereglerne på arbejdsmarkedet, men derimod medarbejderne og virksomhederne gennem forhandling. Det giver engagement og ejerskab, og det betyder, at spillereglerne er tilpasset den enkelte branche. Danmark har et arbejdsmarked, hvor virksomhederne kan konkurrere, og hvor tilfredsheden på lønmodtagersiden er blandt den højeste i verden. Det er det vi kalder den danske model.

I 125 år har DA været en hjørnesten i den model, hvor vi sikrer, at både lønmodtagere og virksomheder er med til at udforme de regler, der skal gælde på arbejdsmarkedet. Det gør de bl.a. gennem overenskomstforhandlinger og ved at være aktive i arbejdsgiverorganisationer og fagbevægelsen. Når arbejdsmarkedets parter selv forhandler vilkår og løn, skaber det et stærkt engagement på begge sider for at finde fælles, holdbare løsninger.

Hvis vi ikke havde den danske aftalemodel, ville vi sandsynligvis have et langt mindre omstillingsparat arbejdsmarked, hvor det ville være mere usikkert for lønmodtagerne at skifte job, og hvor virksomhederne ville have svært ved at tilpasse sig udbud og efterspørgsel. Det kan være let at glemme, hvor fleksibelt det danske arbejdsmarked er, og hvor stor en fordel det er for både lønmodtagerne og virksomhederne.

DA blev sat i verden for bl.a. at gøre: ”fælles Optræden under opstaaende Arbejdskonflikter og (..) at opnaa roligere og stabile Forhold paa Arbejdsstederne”, som det lød i et telegram til Ritzau for 125 år siden, og det må man sige er lykkedes med et af verdens mest fleksible og velordnede arbejdsmarkeder.

Læs mere om

OVERENSKOMST OG ARBEJDSRET