Inklusion og åbenhed skaber værdi for alle

Overenskomst og arbejdsret

Inklusion og åbenhed skaber værdi for alle

Debatindlæg

I anledning af Copenhagen Pride sætter fokus på at fremme mangfoldigheden. Det bakker danske arbejdsgivere selvfølgelig op om. I det danske samfund skal alle inkluderes og accepteres. Det samme gælder naturligvis på de danske arbejdspladser alle dage hele året.

Af Lars Sandahl, Brian Mikkelsen, Troels Blicher Danielsen og Jacob Holbraad, administrerende direktører i henholdsvis DI, Dansk Erhverv, Tekniq og Dansk Arbejdsgiverforening

Pride-ugen er med til at minde os om, at et alsidigt og mangfoldigt samfund er værdifuldt. Men vi skal arbejde for mangfoldigheden hele året – ikke kun under Pride-ugen.  Det er i hverdagen, at rammerne skal sættes, initiativerne skal implementeres og den gode dialog skal være til stede. Det arbejder danske arbejdsgivere hver dag for.

Derfor er Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Industri og Dansk Erhverv med i partnerskabet ”Mere arbejdsplads”, som sidste år blev stiftet af beskæftigelses- og ligestillingsministeren. Partnerskabets arbejder for at fremme inklusion og åbenhed på de danske arbejdspladser. Partnerskabet består af konkrete initiativer, værktøjer og handlingsplaner, som er lette at anvende og implementere i virksomhedernes arbejdsgange.

Og det er med god grund, at danske arbejdsgivere hver dag arbejder for at fremme inklusion og mangfoldighed på de danske arbejdspladser. Det handler om de grundlæggende værdier og menneskerettigheder. Når der er plads til forskellighed, giver det også grobund for nye ideer og større trivsel, og det skaber konkret værdi – både for den enkelte og for fællesskabet.

Fagligt dygtige medarbejdere med de rette kompetencer gør det muligt at skabe en konkurrencedygtig og stærk virksomhed. Faglighed er aldrig bestemt af hudfarve, køn, alder eller seksuel orientering. Og folks baggrund må aldrig være en barriere for, at virksomheden får de rette kompetencer. Mange virksomheder har mangfoldigheds- og ligestillingspolitikker, der sikrer, at vi ansætter den mest kompetente uanset baggrund og tilhørsforhold. Medarbejdere skal kunne gå på arbejde, som dem de er. Sådan skal det blive ved med at være. Derfor er det så vigtigt, at vi har fokus på åbenhed – også på den enkelte arbejdsplads.

En alsidig og rummelig arbejdsplads, hvor alle kan være åbne og føler sig accepteret for den, de er, har en positiv indflydelse på det kollegiale fællesskab og samhørigheden på arbejdspladsen. Det er med til at sikre, at både medarbejdere, ledere og arbejdsgivere har lyst til at gå på arbejde og skabe gode resultater. Et godt kollegialt fællesskab og samhørighed på arbejdspladsen bidrager til den samlede trivsel og er med til at fastholde medarbejderne.

En alsidig medarbejdergruppe bidrager til virksomheden i form af flere forskellige synsvinkler, nye forslag til udvikling og forandringer samt forskellige løsninger. Derudover vil virksomheden få mulighed for at få indsigt i flere forskellige kundegrupper og markeder. Mangfoldighed er altså en god forretning.

Pride-ugen symboliserer mangfoldighed, men danske arbejdsgivere arbejder hver dag hele året for inklusion og åbenhed. For det skaber værdi – for os alle.

Bragt i Politiken 13. august 2021.

Læs mere om

OVERENSKOMST OG ARBEJDSRET