Uddannelse og kompetencer

Mor bestemmer valget af uddannelse

Artikel

Der bliver lyttet til mor, når de unge skal vælge uddannelse efter folkeskolen. Men desværre har kun de færreste tilstrækkelig viden om de mange muligheder, der findes på uddannelsespaletten. Særligt er det en udfordring, at både mors, fars og børnenes kendskab til erhvervsuddannelserne er ringe.

Tal viser, at de unge lytter til mor, når de skal vælge uddannelse. Op mod 60 pct. af alle unge, der står overfor at skulle vælge deres ungdomsuddannelse, siger, at de lytter mest til mor, når valget skal falde. Det viser en analyse fra Danmarks Evalueringsinstitut.

Folkeskolelærerne kender ikke erhvervsuddannelserne

Når forældrene ikke har tilstrækkelig viden om erhvervsuddannelserne er der behov for, at lærerne kan bidrage med det perspektiv, børnene ikke får med sig hjemmefra. Det er dog desværre kun sjældent tilfældet.

Kun omkring 10 pct. af lærerne i folkeskolen har et stort kendskab til erhvervsuddannelserne. Derimod vurderer ca. 40 pct. af lærerne ifølge en undersøgelse fra EVA, at de har et stort kendskab til det almene gymnasium.

Praktik på en erhvervsuddannelse skal derfor være en obligatorisk del af læreruddannelsen. Det skal ruste lærerne til at vejlede de unge bedre.

Lærerne har oftest selv gået på gymnasiet. Og de vejleder de unge i retning af det, de selv kender til. Når de unge præsenteres for mulighederne efter 9.-10. klasse, er det alt for ofte alene et valg mellem de forskellige gymnasieretninger. Det er et problem – både for de unge og for dansk økonomi.

De unge skal have muligheden for at vælge uddannelse på et oplyst grundlag. Der er mangel på faglærte inden for flere fag, og manglen vil forstærkes i de kommende år. Det er en trussel mod dansk økonomi, at virksomhederne ikke kan få den kvalificerede arbejdskraft, de har brug for.  

Med en erhvervsuddannelse har du mange muligheder

Der er en generel opfattelse af, at en studenterhue åbner alle døre. Hvad kun de færreste ved er, at med et svendebrev i hånden kan man dygtiggøre sig inden for sit fag, og man i dag har en bred vifte af muligheder for at læse videre. Eller endda starte sin egen selvstændige virksomhed. DA’s tal viser, at halvdelen af de selvstædige i Danmark har en erhvervsuddannelse i bagagen.

Næsten hver anden selvstændig er faglært

Andel selvstaendige fordelt paa uddannelsesbaggrund.PNG

 

Læs mere om

UDDANNELSE OG KOMPETENCER