Danmarks første landsdækkende skole-virksomheds-samarbejde slår dørene op

Uddannelse og kompetencer

Danmarks første landsdækkende skole-virksomheds-samarbejde slår dørene op

Pressemeddelelse

222 virksomhedsforløb i 75 kommuner står klar til folkeskoleelever som en del af indsatsen Åben Virksomhed. Åben Virksomhed bliver dermed det første initiativ, der er til stede i stort set hele landet.

Der er brug for, at flere unge tager en erhvervsuddannelse eller en videregående naturvidenskabelig uddannelse. Derfor lancerer Dansk Arbejdsgiverforening nu initiativet Åben Virksomhed. Åben Virksomhed er et samarbejde mellem virksomheder og skoler landet over. Her står virksomhederne klar med læringsforløb for skoleelever, der skal lære om kodning, robotter, matematiske modeller, organisk kemi, kroppens funktioner og meget mere.

Som en del af indsatsen lancerer Dansk Arbejdsgiverforening i dag den 10. maj en hjemmesideportal, hvor man kan finde alle virksomhedernes tilbud. Hvert virksomhedstilbud dækker over et egentligt undervisningsforløb til bestemte klassetrin i folkeskolen.

Undervisningsforløbene er udviklet i samarbejde med lærere, Danmarks Matematiklærerforening, Danmarks Fysik- og Kemilærerforening, Professionshøjskolen Absalon mfl. Samarbejdet sikrer, at alle forløb passer ind i de mål, der er defineret for hvert klassetrin og fag af Undervisningsministeriet, så lærerne kan stole trygt på, at det passer ind i lektionsplanerne.

Alle forløb indeholder et virksomhedsbesøg, hvor de unge løser en faglig opgave på en virksomhed. Dermed bliver det tydeligt for eleverne, at de fag, de har i grundskolen, ikke skal gennemføres for afgangsprøvens eller lærerens skyld. Men fordi fagligheden kan bruges uden for skolen.

Administrerende direktør Jacob Holbraad udtaler:

- Allerede i dag er der alt for få faglærte og medarbejdere inden for de naturvidenskabelige fag. Og i 2025 risikerer vi at mangle op mod 60.000 erhvervsuddannede. Åben Virksomhed er vores helt konkrete bidrag til at få flere unge til at tage erhvervsuddannelser og naturvidenskabelige uddannelser. Vi kan gøre en masse politisk. Men det er mindst lige så afgørende, at vi sammen med virksomhederne vækker de unges begejstring for fagene.

Bag Åben Virksomhed står der et Advisory Board, som har bidraget med værdifuld viden undervejs. Det består af Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening, Anne Vang Rasmussen, formand for Børne- og Kulturchefforeningen og direktør i Ballerup Kommune, Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen, Esben Højlund, adm. direktør i Advice A/S, Lizette Risgaard, formand for FH, Poul Skadhede, Group CEO i Valcon A/S og OMT A/S, Sarah Gruszov Bærentzen, formand for Danske Skoleelever, Thomas Gyldal Petersen formand for KL’s Børne- og Undervisningsudvalg og borgmester i Herlev og Jacob Holbraad, administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening.

DA Åben Virksomheds undervisningsforløb ligger på portalen www.aabenvirksomhed.dk, der også viser andre tilbud om skolevirksomhedssamarbejde. Alle undervisningsforløbende er gratis, og virksomhederne stiller op uden betaling.

Du kan læse mere om projektet her: https://www.da.dk/aabenvirksomhed/

Læs mere om