Uddannelse og kompetencer
Statsrevisorerne: Utilfredsstillende at arbejdsgiverne fortsat er tvunget til at betale alt for meget til uddannelsesopsparing
17. april 2020
Pressemeddelelse
Siden 2016 har arbejdsgiverne betalt ca. 5 mia. kr. for meget ind til uddannelsesordning for elever på erhvervsuddannelserne. På baggrund af en undersøgelse fra Rigsrevisionen kritiserer Statsrevisorerne nu Børne- og Undervisningsministeriet for at opkræve for meget. Pengene skal hurtigst muligt returneres til virksomhederne. Det gælder ikke mindst nu under coronakrisen, hvor virksomhederne har hårdt brug for likviditet.
Private og offentlige arbejdsgivere har siden 2016 betalt 1-1,5 mia. kr. for meget ind om året til den statslige ordning Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB), hvor arbejdsgiverne kollektivt finansierer hinandens udgifter til elevers skoleophold m.v. Derfor står der nu omkring 5 mia. kr. på AUB-kontoen, som ellers principielt burde gå i nul hvert år.
Børne- og Undervisningsministeriet har tilkendegivet, at ordningen bør hvile i sig selv, men regeringen har alligevel afvist at sætte arbejdsgivernes betaling ned i år.
Det har fået Statsrevisorerne til at gå ind i sagen, og i dag har Statsrevisorerne med udgangspunkt i Rigsrevisionens undersøgelse konkluderet, at det er utilfredsstillende og i uoverensstemmelse med gældende retningslinjer, at arbejdsgiverne betaler alt for meget ind til den statslige ordning.
Administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening Jacob Holbraad udtaler:
- Jeg er meget tilfreds med, at både Rigsrevisionen og Statsrevisorerne er kommet frem til, at det er lodret forkert, at arbejdsgiverne i flere år - og fortsat – er tvunget til at betale for meget ind til ordningen. Nu er der ingen undskyldning for ikke at bringe det i orden. Pengene skal tilbage til arbejdsgiverne, og overbetalingen skal stoppe.
- Det har hele tiden været forkert, at arbejdsgiverne bliver opkrævet for meget. Men det er naturligvis ekstra alvorligt at opkræve for store beløb hos virksomhederne i den nuværende situation, hvor virksomhederne er voldsomt presset på deres indtjening og deres likviditet.
- Den tvungne overbetaling bør derfor stoppe omgående, så der med det samme sikres balance mellem indbetalinger og udbetalinger i ordningen. I år og de kommende år. Det vil jeg nu kontakte regeringen om, så vi sammen kan finde en løsning, så arbejdsgiverne fremover hverken betaler for meget eller for lidt til AUB. Og så de opsparede mange milliarder, som arbejdsgiverne har betalt for meget ind til AUB, kan komme tilbage til arbejdsgiverne i en tid, hvor de har særligt brug for dem.