Tre ting, der bidrager til at skaffe flere faglærte

Uddannelse og kompetencer

Tre ting, der bidrager til at skaffe flere faglærte

Artikel

Unge med en erhvervsuddannelse bliver en mangelvare i fremtiden. Det er et problem, vi skal have løst. Men hvad skal vi gøre? Her er to ting, der allerede hjælper udviklingen på vej – og én ting vi skal være bedre til:

1. Samspil mellem elev, virksomhed og skole

Erhvervsuddannelserne er vekseluddannelser. Det betyder, at man skiftevis er på skolebænken for at lære nyt, og på virksomheden for at prøve det af i praksis. Det giver et unikt samspil mellem elev, virksomhed og skole, og det skal vi som udgangspunkt holde fast i, selvom det kræver rigtig meget af virksomhederne at stå for mere end 75 pct. af uddannelsen.

 2. Mange muligheder efter endt uddannelse

De mange forskellige erhvervsuddannelser giver både gode jobmuligheder og flere forskellige veje at gå senere i livet. Om du vil i arbejde efter uddannelse, læse videre eller starte op som selvstændig, så er der gode muligheder med en erhvervsuddannelse. Ca. otte ud af 10 er i arbejde inden for et år efter endt erhvervsuddannelse, og lønnen er god både under uddannelsen og efter.

 3. Fjerne fordomme omkring EUD

Vi skal have fjernet fordommene om, at erhvervsuddannelserne er mindre fine end andre typer af uddannelse. Det er dygtige elever og faglærte, der bygger og driver Danmark. Med ca. 45 pct. erhvervsuddannede i den grønne sektor er faglærte fundamentet for den grønne omstilling. Både virksomheder, lærere, forældre og uddannelsesvejledere skal blive bedre til at pege unge mennesker i en faglært retning. For hvis flere unge får øjnene op for mulighederne i en erhvervsuddannelse, ja så vil flere også ende med at vælge det. Og det har vi brug for.

Læs mere om

UDDANNELSE OG KOMPETENCER