Uddannelse og kompetencer

Stor stigning i antallet af lærepladsaftaler i 2020

Pressemeddelelse

I 2020 er der samlet set indgået 38.029 nye lærepladsaftaler. Det er 2.577 flere end i 2019. Stigningen skyldes blandt andet, at DA har indgået en række trepartsaftaler med fokus på elever.

Nye tal fra Børne- og Undervisningsministeriet viser, at der i december 2020 blev indgået 2.448 lærepladsaftaler med elever. Det betyder, at der samlet er indgået 38.029 lærepladsaftaler i 2020, og det er en betydelig stigning både i forhold til 2019 og i forhold til 2018. Udviklingen er et resultat af en markant stigning i den private sektor, mens der har været en nedgang i lærepladser i det offentlige (fraregnet SOSU og pædagogisk assistent).

Stigningen sker i en tid, hvor mange virksomheder er hårdt presset økonomisk på grund af COVID19-krisen. Samtidig er udviklingen understøttet af en række trepartsaftaler, som DA har indgået med regeringen og fagbevægelsen, som sikrer, at virksomhederne under et - på trods af nedlukninger og faldende aktivitet - har kunnet fortsætte med at skabe lærepladser.

Administrerende direktør i DA Jacob Holbraad siger:

- Det er glædeligt, at virksomhederne selv i et år, hvor de er presset til det yderste, og hvor mange brancher har været lukket ned, alligevel har formået at blive ved med at indgå lærepladsaftaler – og endda sikre en stigning i forhold til sidste år. Det er godt for virksomhederne, men i sandhed også for eleverne. Danmark har stadig brug for dygtige faglærte i fremtiden – også på den anden side af COVID19-krisen.

- Vi har arbejdet hårdt og indgået flere trepartsaftaler med fagbevægelsen og regeringen, og vi er glade for, at aftalerne har været med til at understøtte både elever og virksomheder. Det er bemærkelsesværdigt, at det alene er de private virksomheder, der har formået at løfte niveauet for nye lærepladsaftaler, selvom det er de private virksomheder, der er blevet allerhårdest ramt af krisen.

 

 

Læs mere om

UDDANNELSE OG KOMPETENCER