Uddannelse og kompetencer

DA er meget tilfreds med ny trepartsaftale om VEU

Pressemeddelelse

Regeringen og arbejdsmarkedets parter har tirsdag aften indgået en trepartsaftale om voksen-, efter- og videreuddannelse, der sikrer langsigtede investeringer og et mere fleksibelt system.

Efter flere års udskydelse er det nu lykkes regeringen og arbejdsmarkedets parter at indgå en trepartsaftale om den offentlige voksen-, efter- og videreuddannelse (VEU), der årligt bliver brugt af flere hundrede tusinde medarbejdere.

Med aftalen sikres dermed stabilitet og de fremadrettede økonomiske rammer for VEU-systemet, både via nye investeringer og ved at gøre de midlertidige takstforhøjelser på cirka 120 millioner kroner årligt permanente. Samtidig bliver den offentlige medfinansiering varigt øget.

Derudover indeholder aftalen en række nye initiativer til at sikre et mere fleksibelt og effektivt VEU-system i tråd med arbejdsmarkedets behov.

DA’s administrerende direktør, Jacob Holbraad, er yderst tilfreds med trepartsaftalen:

- Et effektivt VEU-system er helt centralt for arbejdsgiverne, dansk konkurrenceevne og dansk økonomi. Medarbejdere med de rette, opdaterede kompetencer er en forudsætning for, at virksomhederne kan sikre jobs og vækst i Danmark. Derfor er jeg meget glad for trepartsaftalen, der sikrer økonomisk stabilitet, nye tiltag og investeringer, og som lægger sporene til en betydelig modernisering af de offentlige VEU-tilbud, herunder AMU-systemet, siger Jacob Holbraad.

DA’s administrerende direktør understreger også vigtigheden af, at man i den nye trepartsaftale har sat fokus på digital læring.

- Det er meget positivt, at der med aftalen bliver igangsat en national, strategisk satsning på digital læring i AMU-systemet. Der ligger et betydeligt potentiale i at anvende digitalisering og ny teknologi i efteruddannelsestilbuddene. Det kan give mere fleksible og målrettede tilbud til gavn for både virksomheder og medarbejdere. Vi har haltet bagefter i mange år. Derfor er der også brug for et fælles, nationalt løft af området, siger Jacob Holbraad.

Samtidig indeholder aftalen en række andre væsentlige initiativer, der vil understøtte arbejdsgivernes brug af VEU, mener DA’s administrerende direktør.

Det handler blandt andet om, at der vil blive set på barriererne for internationale medarbejderes adgang til certifikat- og myndighedskurser, og at der afsættes i alt 100 millioner kroner i en omstillingsfond, som kan refundere arbejdsgivernes udgift til medarbejdernes kursusdeltagelse.

Afsluttende roser DA’s administrerende direktør tilbagebetalingen af de opsparede VEU-midler, som skyldes, at virksomhederne i en årrække frem til 2017 betalte for meget i årligt VEU-bidrag på grund af en betydelig statslig fejlbudgettering.

- Jeg er meget tilfreds med, at arbejdsgiverne nu får tilbageført i alt 213 millioner kroner i 2023, for der er rettelig tale om arbejdsgivernes penge, som omsider føres retur, siger Jacob Holbraad.

Læs trepartsaftalen her.

Læs mere om

UDDANNELSE OG KOMPETENCER