Velkommen til erhvervsuddannelsernes kampdag(e)!

Uddannelse og kompetencer

Velkommen til erhvervsuddannelsernes kampdag(e)!

Debatindlæg

Danmark har brug for faglærte i verdensklasse. Det kræver et løbende fokus på branding af erhvervsuddannelserne og et kvalitetsløft, så alle unge oplever erhvervsuddannelser af høj kvalitet.

Af Jannik Bay, uddannelses- og integrationschef i Dansk Arbejdsgiverforening.

Igen i år mødes talentfulde unge i tre dage for at dyste ved DM i Skills, hvor de på fornemmeste måde viser deres fag frem, så flere kan få øjnene op for nogle af de mange muligheder, der er i de faglærte fag.

DM i Skills er en festdag, hvor vi hylder dygtige elever og lærlinge, der kæmper om sejren. Men det er også en kampdag for erhvervsuddannelserne. For skal vi have flere faglærte, er det ikke gjort ved én årlig markering, hvor vi hylder de store bedrifter. Det kræver opmærksomhed og en dedikeret indsats hele året fra hele samfundet – såvel politikere og virksomheder som skoler og forældre, hvis vi skal rykke kulturen omkring at tage en faglært uddannelse.

Faglærte har på mange måder været afgørende for Danmarks fremskridt, og i udlandet ved man, at der er tale om kvalitet, når vi snakker dansk design, innovation eller gastronomi.

Snedkerne Ole Kirk Christiansen og Nanna Ditzel har sat Danmark på verdenskortet som en design-nation, smeden Peder Hansen grundlagde Vestas, og danske kokke, såsom Sebastian Holberg Svendsgaard, vinder gang på gang Bocuse d'Or bare for at nævne nogle få faglærte. Ved DM i Skills viser de unge også, at der er prestige i at være faglært. Men alligevel mener kun to procent af danskerne, at erhvervsuddannelserne er den ungdomsuddannelse med størst prestige. Det tal skal vi have rykket på.

For en erhvervsuddannelse giver unikke muligheder – for at få gode og meningsfulde job, god løn, gode muligheder for at blive selvstændig og mulighed for at læse videre, hvis man ønsker det. Og selvom manglen på faglærte allerede er stor, risikerer vi, at der vil være op mod 150.000 færre faglærte i 2035. Derfor er det en bindende samfundsopgave at sikre, at flere vælger en faglært uddannelse – for vi har brug for flere faglærte, hvis samfundet skal udvikle sig, og vi skal lykkes med den digitale og grønne omstilling.

Der er behov for at investere i uddannelserne, som regeringen med finansloven for 2024 nu har prioriteret. For faglærte i verdensklasse kræver uddannelser i verdensklasse. Det gælder også for dem, der ikke deltager i konkurrencer som Skills, men hver dag gør en forskel på danske virksomheder og på den måde er en del af det danske hold, der skal klare sig godt i den internationale konkurrence. Det kræver, at de møder inspirerende og stærke faglige miljøer på skolerne, moderne udstyr, gode undervisningsfaciliteter og højt kvalificerede lærere.

Ingen bliver mester ved kun at gøre noget én gang om året. Derfor er det vigtigt, at vi hele året sætter fokus på at tale erhvervsuddannelserne op, så vi også i fremtiden har dygtige og innovative faglærte, der kan kæmpe for guld til Danmark.

Debatindlæg bragt i Politiken den 12. april 2024. 

Læs mere om

UDDANNELSE OG KOMPETENCER