Uddannelse og kompetencer
Vi mangler elever – ikke lærepladser
8. juli 2025
Debatindlæg
Af Jannik Bay, uddannelses- og integrationschef i Dansk Arbejdsgiverforening (DA).
Det er en god tid for erhvervsuddannelsesområdet. Et bredt politisk flertal står bag et markant økonomisk løft af erhvervsuddannelserne, og en ny praksisrettet ungdomsuddannelse, epx, er på vej.
Desværre er ikke alle opdaterede med udviklingen. I et indlæg i Uddannelsesmonitor d. 2. juli 2025 glæder næstformand Nanna Højlund sig over politikernes investeringer, men mener, at nu må virksomhederne komme ind i kampen og oprette flere lærepladser. Hun hævder, at mange elever henslæber livet i skoleoplæring, og at arbejdsgiverne i 2016 lovede at oprette 8.000-10.000 flere lærepladser.
Jeg er helt enig i, at der er grund til at glædes over det markante kvalitetsløft med nye investeringer i erhvervsuddannelserne. Men jeg bliver meget trist, når Nanna Højlund tegner et vrangbillede af virkeligheden for eleverne på erhvervsuddannelserne. For vi lever ikke længere i fortidens udfordringer.
Der er vedvarende ca. 75.000 elever i lære hos arbejdsgiverne, og der oprettes ca. 45.000 nye lærepladser årligt.
Udfordringen er i dag mangel på elever - ikke mangel på lærepladser. En dugfrisk undersøgelse fra Epinion viser, at 30 pct. af virksomhederne har udfordringer med at finde elever, og 64 pct. oplever, at udfordringerne er blevet større. Andre undersøgelser har vist, at op mod 70 pct. af skolerne må afvise virksomheder, der henvender sig om elever.
Samtidig er antallet af elever i skoleoplæring halveret, og de er der i ganske kort tid. 99 pct. af alle elever er i lære i løbet af deres uddannelse.
Det er i dag meningsløst at tale om 8.000-10.000 flere lærepladser end i 2016, som Nanna Højlund henviser til. Så mange ‘’ledige elever’’ findes overhovedet ikke - tilgangen til erhvervsuddannelserne er faldet med over 9.000 siden 2016. Det står i skarp kontrast til, at den fælles målsætning fra 2016 baserede sig på, at flere skulle søge erhvervsuddannelserne. Man kan ikke indgå lærepladsaftaler med elever, der ikke findes.
Tænk hvis vi alle gjorde opmærksom på de gode muligheder i EUD. Og tænk hvis vi lod diskussionerne tage udgangspunkt i reelle data. Så flere unge kunne blive opmærksomme på de gode muligheder, og så flere valgte at søge ind på EUD. Et valg af uddannelse efter interesse og evner, og ikke ud fra fordomme og skræmmehistorier.
Danmark har brug for endnu flere dygtige faglærte, og Dansk Arbejdsgiverforening er altid klar til at drøfte mulige udfordringer på erhvervsuddannelserne. Men vi bør være enige om, at det skal ske på et sagligt og oplyst grundlag.
Indlægget er bragt hos Uddannelsesmonitor den 8. juli 2025.