99 pct. af alle elever er i lære i løbet af deres uddannelse

Uddannelse og kompetencer

99 pct. af alle elever er i lære i løbet af deres uddannelse

DA Analyse

Antallet af lærepladser slår alle rekorder, og samtidig rasler antallet af elever uden en læreplads ned. Der har aldrig været færre elever i skoleoplæring, og 99 pct. af alle elever kommer i lære hos en arbejdsgiver i løbet af deres uddannelse.

Antallet af nye lærepladsaftaler bliver ved med at slå rekord. I 2022 blev der indgået 38.785 nye lærepladsaftaler, når man ser bort fra SOSU-uddannelserne og den pædagogiske assistentuddannelse (PAU). Det er 4.550 flere aftaler end i 2016. De mange nye aftaler betyder, at mange erhvervsskoler oplever at måtte sige nej til virksomheder, når de henvender sig til skolerne for at kunne få en elev eller lærling.

De mange nye lærepladsaftaler betyder også, at antallet af elever, der ikke har en læreplads, er rekordlavt. I hele 2022 var der 4.449 elever, der blev optaget i skoleoplæring. Det er mere end en halvering i forhold til 2016, og alene i forhold til 2021 er optaget til skoleoplæring faldet med mere end 2.200.

 

I december 2022 var der 3.445 elever i skoleoplæring, hvilket ligeledes er det laveste nogensinde i en december måned, og det er næsten 4.000 lavere end i december 2016.

99 pct. af alle elever er i oplæring på en virksomhed i løbet af deres uddannelse

Stort set alle elever indgår en uddannelsesaftale og kommer i lære på en virksomhed i løbet af deres uddannelse. 99 pct. af de elever, der færdiggjorde en uddannelse i 2021, havde været i lære på en virksomhed i løbet af uddannelsen, og langt de fleste var i lære under hele forløbet. Kun 1 pct. af alle elever færdiggjorde hele uddannelsen i skoleoplæring – det er ligeledes det laveste niveau nogensinde.

 

Udover at færre elever kommer i skoleoplæring, bruger eleverne også kortere og kortere tid i skoleoplæring. I 2016 var den gennemsnitlige tid i skoleoplæring godt 8 måneder, og i 2020 var det faldet til knap 7 måneder. Mere end hver anden elev, der var i skoleoplæring i 2020, var i skoleoplæring i mindre end 3 måneder – i 2016 var det mindre end 40 pct.

 

Problem: Mangel på elever

Hvis tendensen med lærepladser på virksomhederne skal fortsætte, kræver det dog, at der kommer flere elever. Hvis det ikke lykkes at få flere elever til at søge en erhvervsuddannelse, vil det slå ud i færre nye aftaler. Virksomhederne kan jo ikke indgå aftaler med elever, der ikke findes.

Men det er fortsat kun 20 pct. af en ungdomsårgang, der vælger en erhvervsuddannelse efter at have afsluttet grundskolen, og selvom søgningen har stabiliseret sig i løbet af de seneste år, er det ikke lykkedes at hæve søgningen.

Tilgangen blandt de 18-24-årige elever er samtidig faldet markant i de seneste år. Gruppen udgør fortsat den største del af tilgangen til grundforløbets anden del, men fra 2016 til 2022 er antallet næsten halveret – fra godt 27.000 til 15.000.

 

Læs mere om

UDDANNELSE OG KOMPETENCER