Konjunkturstatistik

Lønomkostningerne inden for DA-området steg 3,2 procent i 2. kvartal 2021

Statistik-Nyt

I 2. kvartal 2021 lander lønstigningstakten på årsbasis for hele DA-området på 3,2 procent. Det er 0,7 pct.-point højere end det foregående kvartal. Den tiltagende lønudvikling skal ses i sammenhæng med sene lokale lønforhandlinger i 2020 pga. COVID-19, som rent teknisk er med til at trække op i den årlige lønstigningstakt for 2. kvartal 2021. Stigningen i lønomkostningerne drives desuden af højere bidrag fra genebetalinger og pension til lønomkostningerne. Denne udgivelse af KonjunkturStatistikken erstatter publiceringen den 27. august 2021. I sidste afsnit kan du læse om baggrunden for genudgivelsen.

Fra 2. kvartal 2020 til 2. kvartal 2021 stiger lønomkostningerne på DA-området med 3,2 procent. Lønstigningstakten tiltager dermed med 0,7 pct.-point i forhold til kvartalet før. Udviklingen drives især af, at bidraget fra genebetalinger og pension til lønomkostningerne er steget med 0,3 pct.-point mellem de to kvartaler. Med andre ord er bidraget fra disse lønelementer alene med til at forklare omkring halvdelen af ændringen i årsstigningen på 0,7 pct.-point.

 

Statistikken er desuden stadig præget af de usædvanlige forhold, der var på arbejdsmarkedet i 2020 grundet COVID-19 situationen. Det har blandt andet haft betydning, at flere af de store virksomheder har udskudt de lokale forhandlinger fra foråret til efteråret 2020. Disse forsinkede lønforhandlinger vil dermed også være indeholdt i årsstigningstakten for 2. kvartal 2021 sammen med resultaterne af lokale forhandlinger i 2. kvartal i år. Derudover har genåbningen af samfundet efter anden bølge af COVID-19 i vinterhalvåret 2020/2021 haft stor påvirkning for de særligt berørte servicebrancher, hvor genebetalingerne er tiltaget markant for arbejdere mellem 1. og 2. kvartal 2021.

Stigning i genebetalinger og pension trækker lønstigningstakten inden for service op

Inden for service tiltager lønudviklingen med 0,9 pct.-point og lander herved på 3,1 procent i 2. kvartal 2021. En stor del af udviklingen skyldes, at genebetalingernes andel af lønomkostningerne tiltager med 0,2 pct.-point, ligesom bidraget fra pensionsindbetalinger også tiltager med 0,2 pct.-point. Fritvalgsordningernes andel af de samlede lønomkostninger er uændret.

For delbranchen finansiel service mv. er den årlige lønstigningstakt i 2. kvartal 2021 på 5,9 procent, hvoraf bidraget fra pension alene udgør 1,9 pct.-point. En del af denne stigning kan forklares ved, at der for boligselskaberne har været udbetalt mere pension i 2. kvartal, da ferietillægget, som blev udbetalt i maj måned, er pensionsgivende ifølge overenskomsterne på dette område. I disse overenskomster gives der samtidig ferietillæg udover de lovfæstede 1 procent, hvilket også spiller ind på pensionsudbetalingen. Af administrative grunde i forbindelse med overgang til ny ferielov, er det først i år at ferietillægget for boligselskaberne bliver udbetalt i maj måned, og dermed slår så hårdt igennem på årsstigningen for delbranchen i dette års andet kvartal.

Også inden for fremstilling trækker genebetalinger og pension lønstigningstakten op

Samme historie som inden for service gør sig også gældende for fremstilling, men her forklarer stigningen i genebetalinger og pension endnu mere af den tiltagende lønudvikling. Inden for fremstilling var den årlige lønstigningstakt i 2. kvartal 2021 på 2,9 pct. Det er 0,6 pct.-point højere end i 1. kvartal 2021, hvor den var på 2,3 pct. Både genebetalingernes og pensionens andel af lønomkostningerne er tiltaget med 0,2 pct.-point, mens bidraget fra fritvalgsordninger er uændret. Tilsammen tiltager bidragene fra genebetalinger og pension med 0,4 pct.-point og er dermed en væsentlig årsag til den højere lønstigningstakt inden for fremstilling.

Stadigt tiltagende lønstigningstakt inden for bygge og anlæg

Sammenlignet med de to andre hovedbrancher er bygge og anlæg den hovedbranche, hvor lønstigningstakten tiltager mindst. Her stiger lønomkostningerne på årsbasis med 4,0 procent i 2. kvartal 2021, hvilket er 0,1 pct.-point højere end kvartalet forinden. Her bliver den positive udvikling i henholdsvis genebetalingernes og pensionens andel af lønomkostninger på 0,2 pct.-point mere end udlignet af, at bidraget fra fritvalgsordninger aftager med 0,5 pct.-point. Dette skyldes, at reguleringen af fritvalgsbidraget, som i byggeoverenskomsterne sker på søgne- helligdagskontoen, blev fremrykket til starten af året inden for delbranchen bygge og anlæg ekskl. bygningsinstallation. Dermed var der for denne delbranche tale om et dobbeltbidrag fra fritvalgsordninger i årsstigningen for 1. kvartal 2021, som her til 2. kvartal 2021 er tilbage på et normalt niveau.

De samlede medarbejderomkostninger stiger 3,2 pct.

Den årlige stigning i de øvrige medarbejderomkostninger er 0,1 pct. i forhold til samme kvartal sidste år. Da der er tale om afrundede tal, og de øvrige medarbejderomkostninger egentlig kun stiger med 0,08 pct. så betyder det, at de samlede medarbejderomkostninger stiger med 3,2 pct. og dermed det samme som lønomkostningerne alene. Stigningen i øvrige medarbejderomkostninger kan tilskrives en stigning i ATP-bidrag, bidrag til Lønmodtagernes Garantifond (LG) og bidrag til arbejdsskadeafgift. Derudover er der indført et nyt administrationsbidrag til Feriekonto, som også bidrager til stigningen.

Tallet for udviklingen i de samlede medarbejderomkostninger tager ikke højde for den midlertidige lønkompensationsordning til virksomheder i økonomisk krise som følge af COVID-19 situationen. Det betyder, at medarbejdere, der er hjemsendt og ikke kan arbejde, og hvor virksomheden får udbetalt lønkompensation, indgår i beregningerne på samme måde som alle andre medarbejdere, hvor både lønnen og de præsterede timer som udgangspunkt ikke er ændret som følge af hjemsendelsen. Beregningen af de samlede medarbejderomkostninger i 2. kvartal 2021 omfatter således alene de kendte omkostningselementer.

Baggrund for genudgivelse af KonjunkturStatistik 2. kvartal 2021

Denne udgivelse berigtiger udgivelsen af 2. kvartal 2021 fra den 27. august 2021, da der er konstateret fejl i indberetningen for en større virksomhed i delbranchen maskinfremstilling i 2. kvartal 2021. Fejlen har medført at den årlige stigning i lønomkostningerne på DA-området, samt for hovedbranchen fremstilling, var 0,1 pct.-point lavere i den oprindelige udgivelse i forhold til nærverende. Berigtigelsen vedrører også tal for arbejdsfunktioner og regioner, mens tallene for hovedbrancherne bygge og anlæg og service er uændrede i forhold til den oprindelige udgave.

Brug for yderligere information

Du kan:

Find mere information om KonjunkturStatistikkens begreber og metoder i dokumentationen, og få et overblik over planlagte offentliggørelser i vores publiceringsplan.

Læs mere om

KONJUNKTURSTATISTIK