Konjunkturstatistik

Uændret lønudvikling ved udgangen af 2021

Statistik-Nyt

Lønomkostningerne steg 3,2 pct. på årsbasis i 4. kvartal 2021, og året 2021 slutter derved med en uændret lønudvikling i forhold til det forudgående kvartal. Selvom lønudviklingen er uændret for hele DA-området, tiltager udviklingen for funktionærer og for hovedbranchen bygge og anlæg. Den uændrede lønudvikling skal ses i sammenhæng med, at der har været nogle tekniske forhold ved de foregående kvartaler, som har været med til at trække disse lønstigningstakter op.

For tredje kvartal i træk stiger lønomkostningerne på DA-området med 3,2 pct., og året 2021 slutter dermed af med en uændret lønudvikling. Der er alligevel små bevægelser i opadgående retning, heriblandt især inden for hovedbranchen bygge og anlæg. I denne branche var der tale om en årlig stigning i lønomkostningerne på 4,4 pct. i 4. kvartal 2021, hvilket er 0,2 pct.-point højere end i 3. kvartal 2021. For både fremstilling og service er den årlige lønstigningstakt uændret mellem de to kvartaler, og lønstigningstakten lander på henholdsvis 3,0 og 3,1 pct. i 4. kvartal 2021.  

 

På trods af lønudviklingen for hele DA-området er uændret, er der tale om en lille bevægelse i opadgående retning også for funktionærer, hvor lønudviklingen tiltager med 0,1 pct.-point i forhold til kvartalet før og lander på 2,8 pct. For arbejdere er lønudviklingen uændret og ender igen på 3,6 pct.

Statistikken er denne gang som udgangspunkt ikke påvirket af de udskudte lønforhandlinger, som fandt sted i 2020 grundet Covid-19 situationen, hvor flere store virksomheder valgte at udskyde de lokale forhandlinger fra foråret til efteråret. Det kan betyde, at den uændrede lønstigningstakt i 4. kvartal 2021 afspejler, at de to foregående kvartaler har ligget højt som følge af udskudte lokalforhandlinger i 2020.

Stigning inden for bygge og anlæg kan endnu en gang tilskrives arbejderne

Det er endnu en gang arbejderne, der trækker lønstigningstakten for bygge og anlæg op. Som nævnt var lønstigningstakten for branchen som helhed 4,4 pct. og dermed 0,2 pct.-point højere end kvartalet forinden. For funktionærerne var der tale om en uændret lønudvikling på 3,6 pct., mens arbejdernes lønudvikling tiltog med 0,3 pct.-point og landede på 4,6 pct. Arbejdernes lønstigningstakt i denne branche er dermed tiltaget i samtlige kvartaler siden 2. kvartal 2020, hvor lønstigningstakten var nede på 2,0 pct.

For hovedbranchen som helhed gælder det, at bidraget fra genebetalinger aftager med 0,1 pct.-point. Dette bliver til gengæld mere end opvejet af et ekstra bidrag fra personalegoder på 0,1 pct.-point og et tiltagende bidrag fra pension på 0,1 pct.-point.

Uændret lønudvikling inden for fremstilling

Lønstigningstakten inden for fremstilling er med 3,0 pct. uændret i forhold til det foregående kvartal. Bidraget fra pension tiltager med 0,1 pct.-point. I den anden retning trækker genebetalingerne, hvor bidraget aftager med 0,1 pct.-point.

Også uændret lønudvikling inden for service

Inden for service er billedet det samme som for fremstilling. Den årlige stigning i lønomkostningerne i 4. kvartal er uændret i forhold til 3. kvartal. For service landede stigningstakten i 4. kvartal 2021 på 3,1 pct. Der er kun tale om et tiltagende bidrag fra personalegoder på 0,1 pct.-point, hvorimod bidraget fra både genebetalinger og pension aftager med 0,1 pct.-point.

De samlede medarbejderomkostninger stiger 3,3 pct.

Den årlige stigning i de øvrige medarbejderomkostninger er 0,1 pct. i forhold til samme kvartal sidste år. Det betyder, at de samlede medarbejderomkostninger stiger med 3,3 pct. og dermed en lille smule mere end hvis man kigger på lønomkostningerne alene. Stigningen i øvrige medarbejderomkostninger kan tilskrives en stigning i ATP-bidrag, bidrag til Lønmodtagernes Garantifond (LG) og bidrag til arbejdsskadeafgift. Derudover er der indført et nyt administrationsbidrag til Feriekonto, som også trækker de øvrige medarbejderomkostninger op.

Tallet for udviklingen i de samlede medarbejderomkostninger tager ikke højde for den midlertidige lønkompensationsordning til virksomheder i økonomisk krise som følge af COVID-19 situationen. Det betyder, at medarbejdere, der er hjemsendt og ikke kan arbejde, og hvor virksomheden får udbetalt lønkompensation, indgår i beregningerne på samme måde som alle andre medarbejdere, hvor både lønnen og de præsterede timer som udgangspunkt ikke er ændret som følge af hjemsendelsen. Beregningen af de samlede medarbejderomkostninger i 4. kvartal 2021 omfatter således alene de kendte omkostningselementer.

Brug for yderligere information

Du kan:

Find mere information om KonjunkturStatistikkens begreber og metoder i dokumentationen, og få et overblik over planlagte offentliggørelser i vores publiceringsplan.

Læs mere om

KONJUNKTURSTATISTIK