Arbejdsmiljø og sundhed

Mindre mobning på danske arbejdspladser

Artikel

De seneste tal fra det nationale forskningscenter for arbejdsmiljø viser, at omfanget af mobning er faldet fra 2016 til 2018.

Arbejdsgiverne har pligt til at sikre et sikkert og sundt arbejdsmiljø. Det indebærer, at krænkende handlinger, herunder seksuel chikane og mobning, ikke må få lov at florere på arbejdspladsen.

Forebyggelsen af mobning er vigtig af flere årsager. Mobning og andre former for chikane er helt åbenlyst et onde, der skal bekæmpes. Det rammer dem, der udsættes for det, hårdt. Herudover kan mobning og andre former for krænkende handlinger også påvirke trivslen på hele arbejdspladsen negativt. Mobning påvirker ikke bare dem, der er direkte udsat for det, men også andre kollegaer. Hvis der ikke handles, kan en dalende trivsel ikke blot ende med, at gode medarbejdere vælger at slutte, men effektiviteten på arbejdspladsen kan også falde drastisk.

Faldet i mobning på de danske arbejdspladser er derfor utroligt positivt, for det giver gevinst på flere parametre.  Der er således mange gode grunde til at have et fokus på at forebygge mobning og ikke mindst at håndtere det hensigtsmæssigt, hvis det forekommer.

Andelen af medarbejdere, som har været udsat for mobning inden for de sidste 12 måneder på sin arbejdsplads, er faldet fra 11,6 pct. i 2016 til 10,8 pct. i 2018. Fremgangen er sket for begge køn.

 

Derudover viser tal fra det nationale forskningscenter for arbejdsmiljø, at 3,3 pct. af medarbejdere har været udsat uønsket seksuel opmærksomhed indenfor de sidste 12 måneder i 2018. Dette er den samme andel som i 2016.

Selvom niveauet på tværs af køn er stagneret, er det dog faldet en smule for kvinderne – og til gengæld er det så steget for mændene. Den samlede ændring for begge køn er dog så lille, at den ikke kan ses som signifikant.

 

Det behøver ikke at være kompliceret eller besværligt at forebygge krænkende handlinger, herunder mobning og seksuel chikane, på arbejdspladsen. Inspirationen til forebyggelse af mobning og seksuel chikane kan hentes i nogle af de mange værktøjer og vejledninger på www.mentalsundhed.dk

Læs mere om

ARBEJDSMILJØ OG SUNDHED