Arbejdsmiljø og sundhed

Ny arbejdsmiljøaftale gør visioner til virkelighed

Pressemeddelelse

Fremtidens arbejdsmiljøindsats vil i endnu højere grad tage udgangspunkt i behovet på de enkelte arbejdspladser. Det er resultatet af en bred politisk aftale om at implementere de anbefalinger, som Ekspertudvalget om udredning af arbejdsmiljøindsatsen kom med sidste år.

Fremtidens arbejdsmiljøindsats vil i endnu højere grad tage udgangspunkt i hverdagen ude på de danske arbejdspladser. Der vil fremover være en mere målrettet indsats i de enkelte brancher og på virksomhederne.

Det er resultatet af, at et bredt politisk flertal har aftalt, at de anbefalinger, som et ekspertudvalg bestående af både eksperter og arbejdsmarkedets parter kom frem til, skal implementeres i fremtidens arbejdsmiljøindsats.

- Det er rigtig godt, at der nu er bred politisk enighed om at implementere anbefalingerne fra ekspertudvalget. Med aftalen målretter vi indsatsen, så vi får det bedste arbejdsmiljø for pengene. Nu handler det om at komme i gang. Vi skal blandt andet arbejde med at gøre Arbejdstilsynets indsats endnu mere målrettet, få mere simple arbejdsmiljøregler, få formuleret nye branche-målsætninger og prioritere fremtidig forskning på området. Vi håber, at den brede aftale giver politisk ro på arbejdsmiljøområdet, siger viceadministrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening Pernille Knudsen.

Aftalen, der er indgået mellem regeringspartierne, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Alternativet indeholder blandt andet, at der skal fastsættes nye mål for arbejdsmiljøindsatsen, som skaber sammenhæng mellem de nationale målsætninger og indsatsen på den enkelte virksomhed. Det suppleres af en mere målrettet tilsynsindsats, der i mindre grad bebyrder de virksomheder, der har orden i sagerne, med unødvendige tilsyn.

Aftalen lægger også op til at Arbejdstilsynet tilføres godt 460 mio. kr. frem mod 2022. I dette beløb er også indeholdt en opprioritering af indsatsen for ordnede forhold.

- Vi er meget tilfredse med, at der har været opbakning til at omsætte ekspertudvalgets anbefalinger i en politisk aftale. Vi bifalder også, at der nu er ro om Arbejdstilsynets økonomi. Men vi havde gerne set, at der også blev tilført yderligere midler til parternes arbejdsmiljøindsats, sådan som vi foreslog i ekspertudvalget. Derudover er vi meget optagede af, at det nye initiativ om betaling for tilsyn ikke bliver en pengemaskine. Gebyrer kan godt føre til en uhensigtsmæssig incitamentsstruktur, og derfor skal vi være varsomme med, hvordan ordningen skrues sammen, siger Pernille Knudsen.

Læs mere om

ARBEJDSMILJØ OG SUNDHED