Arbejdsmiljø og sundhed

Vejledning skal skabe klarhed om forebyggelse af krænkende handlinger

Artikel

Arbejdstilsynets vejledning om krænkende handlinger er ny, men kravene til virksomhedernes forebyggelse er fortsat de samme.

Arbejdstilsynet har netop udsendt en ny vejledning til landets virksomheder, efter at en regelændring om krænkende handlinger trådte i kraft 15. november 2018.

Reglen fremgår af bekendtgørelsen om arbejdets udførelse, og det betyder, at Arbejdstilsynet fremover kan afgive påbud om krænkende handlinger i forbindelse med arbejdets udførelse, så længe de udgør en helbredsmæssig risiko, og hvis virksomheder ikke har haft tilstrækkeligt fokus på forebyggelse.

En eventuel sundhedsskadelig risiko afhænger af grovhed, varighed og hyppighed af de krænkende handlinger, og i den tidligere regel var det et krav, at de krænkende handlinger skulle have en grad af systematik i form af mobning.

- Krænkende handlinger er et svært område at lovgive om, for det handler om mennesker, og det handler om følelser. Derfor er det godt, at der kommer vejledning til virksomhederne fra Arbejdstilsynet, og vi er glade for, at der i vejledningen ligger en anerkendelse af den forebyggelse, virksomhederne allerede arbejder med – kravene til forebyggelse har således ikke ændret sig, siger chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening Christina Suhr Raby.

Revision af tidligere vejledning

Vejledningen er reelt en revision af den tidligere vejledning om mobning og seksuel chikane. Den beskriver, hvad der forstås ved krænkende handlinger - herunder mobning og seksuel chikane. Den beskriver også, hvordan arbejdsgiveren kan forebygge krænkelser, der er så alvorlige, at de kan gøre medarbejderne syge, og den indeholder råd til, hvordan konkrete hændelser håndteres, hvis de opstår.

- Det er meget vigtigt at understrege, at det ikke handler om, at virksomhederne fremover får et påbud i det øjeblik, der er en, der føler sig krænket. Arbejdstilsynet skal undersøge, om der er noget i virksomhedens forebyggelse, der ikke er godt nok, og så skal der være tale om handlinger, der kan gøre dig syg, siger Christina Suhr Raby og fortsætter:

- Det er også vigtigt at huske på, at f.eks. almindelig kollegial feedback og lignende ikke i sig selv kan anses som en krænkende handlinger i arbejdsmiljølovgivningens forstand. Heller ikke selv om det for nogen måtte opleves som ubehageligt.

Forebyggelse og tillid

Med den nye regel vil Arbejdstilsynet også kunne afgive påbud om meget alvorlige enkeltstående krænkende handlinger, hvis de er potentielt traumatiserende. Det gælder f.eks. grove krænkende handlinger af seksuel karakter. Sidstnævnte betyder, at seksuel chikane i arbejdsmiljølovgivningens forstand nu både kan være enkeltstående handlinger og flere gentagne handlinger.

- Virksomhederne skal fortsætte deres gode arbejde med forebyggelse. Det handler i høj grad om at skabe tillid i organisationen, og det er de danske virksomheder rigtig gode til, siger chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening Christina Suhr Raby. 

Vejledningen omhandler alene krænkende handlinger, der foregår internt på virksomheden. Krænkende handlinger udøvet af 3. mand -  f.eks. kunder, klienter og patienter - er således ikke omfattet af vejledningen. Forebyggelse af den type af krænkende handlinger er beskrevet i Arbejdstilsynets vejledning om vold.

Læs mere om vejledningen hos Beskæftigelsesministeriet og Arbejdstilsynet.

Læs mere om

ARBEJDSMILJØ OG SUNDHED