Industriens mangel på medarbejdere overgår tiden før finanskrisen

Beskæftigelse

Industriens mangel på medarbejdere overgår tiden før finanskrisen

DA Analyse

Tal for 4. kvartal fra Danmarks Statistik viser, at hver ottende virksomhed i industrien er tvunget til at begrænse produktionen på grund af mangel på arbejdskraft. Dermed er manglen på arbejdskraft på industriens område værre end i årene op til finanskrisen.

13 pct. eller knap hver ottende industrivirksomhed melder nu, at mangel på arbejdskraft medfører, at de må sige nej til ordrer, fordi de mangler medarbejdere. Det er det højeste niveau, der er målt i 4. kvartal nogensinde, og dermed også højere end i årene op til finanskrisen. Her mistede hver tiende industrivirksomhed produktion som følge af mangel på arbejdskraft.

Rekordhøj mangel på arbejdskraft i industrien i 4. kvartal

I 7 ud 13 underbrancher i industrien er manglen på medarbejdere rekordhøj for 4. kvartal. Det gælder føde-drikkevare- og tobaksindustri, tekstil- og læderindustri, kemisk industri, medicinalindustri, metalindustri, elektronikindustri samt maskindustri.

I fire underbrancher er det mere end 20 pct. af virksomhederne, der må sige nej ordrer, fordi der ikke er tilstrækkelig arbejdskraft. Det gælder eksempelvis metalindustrien, hvor det er 21 pct. af virksomhederne.

Hver femte virksomhed inden for metalindustrien må sige nej til ordrer

Manglen på medarbejdere er særligt høj inden for bygge og anlæg. 45 pct. af anlægsentreprenørerne må begrænse produktionen på grund af medarbejdere. Det er også rekordhøjt for perioden fra 2005, hvor statistikken blev grundlagt, til nu.

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE