Beskæftigelse

69 kommuner har udsigt til demografisk modvind

DA Analyse

Andelen af danskere i den erhvervsaktive alder falder på sigt. Samtidig bliver der flere danskere, der skal forsørges. Udviklingen sker på trods af flere tilbagetrækningsreformer, og det vil presse offentlige finanser. I 69 kommuner vil der være en mindre andel danskere i den erhvervsaktive alder, end der er i dag. Udfordringen er særligt stor i provinsen.

Virksomheder i alle egne af Danmark har i dag udfordringer med at rekruttere medarbejder til deres stillinger. På landsplan er hvert femte rekrutteringsforsøg forgæves, viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings (STAR) seneste rekrutteringssurvey.

Frem mod 2040 vil den udfordring blive forstærket yderligere af den demografiske udvikling. 69 ud af Danmarks 98 kommuner kan se frem til, at der bliver en lavere andel af befolkningen i den erhvervsaktive alder (18 år til pensionsalderen) og en større andel i den ikke-erhvervsaktive alder i 2040. I 21 kommuner er der endda udsigt til et decideret fald i antallet af personer i den erhvervsaktive alder.

 

Udviklingen gør det vanskeligt at fastholde og udvikle erhvervslivet i disse kommuner, og hvis det ikke lykkes at fastholde flere seniorer over pensionsalderen på arbejdsmarkedet, kan det presse kommunekasserne.

Udviklingen sker på trods af Velfærdsaftalen fra 2006, der gradvist hæver pensionsalderen. Pensionsalderen er i 2019 65½ år, men vil med udgangspunkt i Velfærdsaftalen stige til 70 år i 2040.

Størst tilbagegang i provinsen

I dag er det primært ø-kommunerne og landkommunerne, der har en forholdsvis lav andel borgere i den erhvervsaktive alder, hvorimod andelen er høj i de største (studie-)byer.

Frem mod 2040 vil det, ud over ø-kommunerne, særligt være vestjyske og sønderjyske kommuner som Lemvig og Tønder, der vil opleve en markant nedgang i andelen af personer i den erhvervsaktive alder. I Lemvig og Tønder vil der være hhv. ca. 1.800 og 1.450 færre i den erhvervsaktive alder i 2040 i forhold til i dag. 

Omvendt bliver der relativt flere i den erhvervsaktive alder i en række midt- og østjyske kommuner samt Dragør, Høje-Taastrup, Vallensbæk og Albertslund.

Demografisk modvind i sigte

Når andelen af befolkningen i den erhvervsaktive alder vil være faldende frem mod 2040, skyldes det den demografiske udvikling. Frem mod 2040 vil store 1960-årgange kunne trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, mens relativt små årgange forventes at træde ind på arbejdsmarkedet over de næste 20 år.

68'erne - der i dag er lidt over 50 år - er stadig de største danske årgange, og de vil kunne trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet i løbet af de kommende årtier. Samtidig er der født relativt få børn siden årtusindeskiftet, ikke mindst efter finanskrisen. Der er eksempelvist mere end 30.000 flere 52-årige danskere end der er 5-årige danskere.

 

En mindre andel af befolkningen i arbejdsstyrken i de kommende år

Gennemførte reformer – og især tilbagetrækningsreformerne – vil særligt frem mod 2022 bidrage til at øge arbejdsstyrken på landsplan.

Velfærdsaftalen og tilbagetrækningsreformen er dog ikke tilstrækkelige til at fastholde arbejdsstyrkens andel af befolkningen frem mod 2040. I de kommende 20 år vil arbejdsstyrkens andel af befolkningen være støt faldende.

Da færre arbejdende danskere dermed skal forsørge flere børn, ældre og personer på offentlig overførsel, indebærer udviklingen naturligt et tilsvarende støt stigende pres på de offentlige finanser.

 

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE