Flere udskyder pensionen og bliver på jobbet

Beskæftigelse

Flere udskyder pensionen og bliver på jobbet

Pressemeddelelse

Nye tal viser, at ældre bliver markant længere på arbejdsmarkedet. Andelen af 67-årige, der stadig arbejder, er fordoblet. Undersøgelserne viser også, at helbredet spiller en mindre rolle, når beslutningen om pension skal træffes.

Det nationale forskningscenter for velfærd, VIVE, har i dag udgivet nye rapporter om ældre på arbejdsmarkedet. Rapporterne viser, at flere ældre i dag vælger at blive på arbejdsmarkedet og gå senere på pension end tidligere - f.eks. er andelen af 67 årige, der stadig arbejder, fordoblet og færre trækker sig fra arbejdsmarkedet på grund af dårligt helbred.

- VIVEs resultater understreger, at danskerne har det rigtig godt på arbejdsmarkedet og gerne vil arbejde. Det er godt både for den enkelte, da arbejdspladsen giver et fællesskab og noget at stå op til, men bestemt også for Danmark som helhed. Virksomhederne leder alt for ofte forgæves efter nye medarbejdere, og det at holde på en ældre medarbejder med masser af viden og erfaring, er enormt værdifuldt for at få enderne til at mødes i dagligdagen og i sidste ende skabe vækst og velstand, forklarer Erik Simonsen, underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening.

Når man trækker sig tilbage på pension, kan det skyldes mange forskellige forhold. Nogen stopper fordi de gerne vil have mere tid til hobbyer og familie, andre fordi helbredet halter. Men langt de fleste stopper, fordi de når den typiske alder for efterløn og pension. VIVEs rapporter dokumenterer, at hvis der er en kutyme på arbejdspladsen om, at man trækker sig tilbage på en bestemt alder, så forventer både mænd og kvinder i høj grad at følge den alder.

- Man gør, som alle de andre gør, selvom man egentlig godt ville arbejde. Tidspunktet for hvornår vi vælger at forlade arbejdsmarkedet er i højere grad påvirket af, hvad kollegaerne gør end f.eks. en ændring i arbejdsmiljøet, forklarer Erik Simonsen, underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening.

VIVEs rapporter indgår i Seniortænketankens arbejde, hvor DA sidder med om bordet sammen med de øvrige af arbejdsmarkedets parter samt sagkyndige inden for området. Seniortænketanken har til opgave at se på mulighederne for at forbedre seniorers arbejdsliv og få flere til at blive længere på arbejdsmarkedet.

Læs mere om seniortænketanken her og se resultaterne af VIVEs undersøgelser her.

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE