Beskæftigelse

Ny aftale gør optjeningsperioden til dagpenge for kort

Pressemeddelelse

Der blev i går opnået politisk enighed om den såkaldte forordning 883, der regulerer EU-borgeres adgang til dagpenge i andre lande end borgerens hjemland. Aftalen betyder, at EU-borgere i fremtiden vil få adgang til dagpenge i et andet medlemsland efter blot en måneds arbejde i landet. Det ærgrer Erik E. Simonsen, underdirektør i DA, der dog kvitterer for den stærke danske indsats for at lande det bedst mulige kompromis.

Gårsdagens aftale om forordning 883 giver blandt andet EU-borgere adgang til arbejdsløshedsydelser efter blot en måneds arbejde i et andet EU-land. Det strider mod de nuværende danske regler, der siger, at EU-borgere skal arbejde mindst 296 timer i landet, før de kan få adgang til danske dagpenge. De danske regler skal derfor laves om, og det ærgrer Erik E. Simonsen, underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA):

- Aftalen er uden tvivl et kompromis. Men vi havde gerne set, at kompromiset var landet et andet sted. Det er afgørende for opbakningen til den fri bevægelighed og til EU generelt, at der er rimelige regler for, hvornår og hvordan man kan få velfærdsydelser i et andet EU-land. En optjeningsperiode på kun en måned er for kort tid, siger han.

Erik E. Simonsen kvitterer dog samtidig for den vedholdende indsats fra den danske regering for at lande det bedst mulige kompromis:

- Der er bred enighed i Folketinget om, at optjeningsperioden burde være længere. Jeg ved, at regeringen vedholdende har forfægtet det synspunkt, og det er da også en del af årsagen til, at man alligevel landede med kompromiset på en måned – hvilket stadig er mere end den ene dag, som særligt dele af Europaparlamentet ønskede, siger han.

Aftalen giver også EU-borgere ret til at eksportere sine dagpenge til en andet EU-land i op til 6 måneder. Det er en fordobling af den nuværende periode på 3 måneder, og heller ikke den del af aftalen vækker begejstring hos Erik E. Simonsen:

- Hvis man efter tre måneder med vedholdende jobsøgning i et andet land endnu ikke har fundet et job, så er det nok et tegn på, at man befinder sig i det forkerte land, siger han.

Der har også været forhandlinger om elementer, der kunne forenkle reglerne for danske og europæiske virksomheder. Det gælder bl.a. nogle af reglerne for den såkaldte A1-blanket for social sikring. Den endelige aftaletekst udestår dog stadig, og det er derfor endnu uklart, hvad aftalen er mundet ud i på det område.

Reglerne i den politiske aftale skal først endeligt godkendes af Europa-Parlamentet og medlemslandene, inden de kan træde i kraft.

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE