Beskæftigelse

Få unge på kontanthjælp mødes med krav om aktiv jobsøgning

Artikel

41.000 unge modtager hver måned kontanthjælp fra det offentlige, men kun ca. én ud af syv bliver mødt af krav om aktiv jobsøgning.

Trods reformer, økonomisk opsving og generelt mangel på arbejdskraft modtager 41.000 unge under 30 år kontanthjælp og er ikke i gang med job eller uddannelse. Det er 12.000 flere unge end i 2007 under den sidste højkonjunktur eller en stigning på ca. 40 pct.

 

Hvis man tager højde for, at der er blevet flere unge under 30 år i befolkningen siden 2007, er antallet af unge kontanthjælpsmodtagere steget med ca. 4.500 personer. Dermed kan den demografiske udvikling alene ikke forklare, at der er kommet flere unge kontanthjælpsmodtagere.

Seks ud af syv unge kontanthjælpsmodtagere er visiteret til kategorier, der betyder, at de ikke skal være til rådighed for arbejdsmarkedet og søge job. Det er primært i kategorien ”aktivitetsparat”, hvor mere end halvdelen af de unge befinder sig.

”Aktivitetsparate” er personer, som efter kommunens vurdering har problemer ud over ledighed af sociale eller helbredsmæssig karakter. Fælles for dem er, at de ikke skal være til rådighed for arbejdsmarkedet.

9 ud af 10 af de ”aktivitetsparate” unge har endnu ikke taget en erhvervskompetencegivende uddannelse. For dem er det nuværende politisk fastsatte mål ikke job – det er uddannelse. Kommunerne skal dermed ikke vurdere, om de pågældende er klar til job. I stedet vurderer kommunerne, om de unge kan påbegynde en uddannelse inden for et år. Er det ikke tilfældet, bliver de placeret i kategorien ”aktivitetsparat”. Også selv om den pågældende eventuelt kan arbejde.

”Aktivitetsparate” modtager et økonomisk tillæg til kontanthjælpen. Dermed er den samlede kontanthjælp for ”aktivitetsparate” 25-29-årige 11.556 kr. pr. måned, hvilket er næsten dobbelt så meget som SU’en for udeboende på videregående uddannelser på 6.243 kr. pr. måned.  

Endvidere er knap hver tredje unge kontanthjælpsmodtager visiteret til kategorien ”uddannelsesparat”. Det betyder, at kommunen vurderer, at personen kan begynde på en uddannelse inden for ca. et år. Kommunen stiller dog ikke krav om rådighed og jobsøgning i perioden frem til uddannelsens start.

Til sammen tegner de ”aktivitetsparate” og de ”uddannelsesparate” unge sig for 86 pct. af de unge i kontanthjælpssystemet svarende til godt 35.000 personer, der ikke skal være til rådighed for arbejdsmarkedet. Det er langt flere end i 2007.

Kun de resterende knap 6.000 unge under 30 år, som kommunerne vurderer som enten ”jobparate” eller ”åbenlys uddannelsesparate”, skal søge job og stå til rådighed.

 

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE