Beskæftigelse

Ledighedsudviklingen er dårligere end sit rygte

DA Analyse

Siden slutningen af juli 2020 er antallet af tilmeldte ledige faldet med 24.000 personer. En stor del af faldet skyldes imidlertid, at ledigheden normalt falder i august og sep-tember. Som noget nyt har DA derfor korrigeret ledighedsudviklingen uge for uge for sæsonudsving, og tallene viser, at antallet af tilmeldte ledige kun er faldet med 8.000 personer fra slutningen af juli til midten af september 2020. Hermed er der fortsat lang vej før, at ledigheden er tilbage til niveauet før coronakrisen.

Ved første øjekast ser det ud til, at ledigheden har været inde i en særdeles positiv udvikling siden slutningen af juli, hvor den faktiske ledighed er faldet med 24.000 personer fra uge 31 til uge 37 (dvs. frem til d. 13. september 2020).

Det er imidlertid normalt, at antallet af tilmeldte ledige falder i august og september, hvorfor det er nødvendigt at korrigere udviklingen for sæsonudsving. Når der tages højde for sæsonudsving, er ledigheden kun faldet med 8.000 personer siden slutningen af juli 2020, jf. figur 1.

 

Samlet set er antallet af tilmeldte ledige steget med ca. 37.000 under coronakrisen, når der tages højde for sæsonmæssig variation. Til sammenligning er den faktiske ledighed 24.000 over niveauet for uge 10, jf. tabel 1.

 

Arbejdsmarkedet er i bedring, men de nye, sæsonkorrigerede tal viser, at der er lang vej endnu før, at coronakrisen har sluppet sit tag i dansk økonomi. I de kommende uger og måneder vil der ikke længere være en positiv sæsoneffekt på ledigheden. Sammen med et stigende smittetryk er der derfor risiko for, at man på ny ser en stigning i ledigheden i den kommende tid.

 

Sådan har vi gjort:

Antallet af tilmeldte ledige er påvirket af sæson henover året. Eksempelvis stiger antallet af tilmeldte ledig typisk i vintermånederne (uge 47 til uge 5), hvilket blandt andet skyldes, at udendørsaktiviteter såsom landbrug, byggeri og turisme reduceres i perioden. Når den sæsonkorrigerede ledighed i figur 1 ligger under den faktiske ledighed i starten af året, skyldes det således dette forhold. 

I løbet af foråret trækker sæsonmønstrene på det danske arbejdsmarked typisk i retning af færre ledige. Omvendt stiger ledigheden typisk igen omkring uge 25, hvilket kan skyldes, at mange personer, som afslutter deres uddannelse, melder sig som ledige. Fra omkring uge 31 til uge 37 trækker sæsoneffekter igen ned i antallet af ledige, hvorefter udviklingen er nogenlunde konstant resten af efteråret, jf. figur 2.

 

De tydelige sæsonudsving i antallet af tilmeldte ledige viser, at det er nødvendigt at tage højde for sæsonvariation. I denne analyse er ledighedsudviklingen sæsonkorrigeret ved at udregne en ”sæsonfaktor” for hver uge. Den ugentlige sæsonfaktor er opgjort i perioden 2016-2019, hvor der i den forbindelse også er justeret for det underliggende fald i ledigheden i løbet af året som følge af det generelle ledighedsfald i perioden. Det faktiske antal tilmeldte ledige i de enkelte uger divideres med denne ugespecifikke sæsonfaktor, hvormed der korrigeres for, at ledigheden i nogle uger er højere/lavere som følge af sæsonudsving.

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE