Beskæftigelse

Regeringens politiske kurs vil gøre danskerne mindre velstående

DA Analyse

Brud med mangeårig reformkurs mindsker velstanden i Danmark. Den nuværende regerings økonomiske politik svækker beskæftigelsen med omkring 11.000 fuldtidspersoner og vil på sigt mindske velstanden med 2.400 kroner pr. dansker.

De seneste 20-25 år har skiftende regeringer haft stor fokus på økonomiske reformer, der har gjort velstanden i Danmark større. Reformerne har først og fremmest haft fokus på at øge beskæftigelsen, men tiltag som løfter produktiviteten af den eksisterende arbejdsstyrke har også bidraget. Fælles for reformerne har været, at de hver og en har løftet det økonomiske potentiale for Danmark som helhed og ikke mindst øget velstanden hos den enkelte.

Fra 2001 til 2019 har økonomiske reformer forøget hver enkelt danskers velstand (målt ved BNP pr. indbygger) med knap 45.000 kr. i gennemsnit. Men det politiske fokus er ikke længere på reformer, der kan gøre Danmark og danskere mere velstående. Siden regeringsskiftet sidste år er der gennemført politiske tiltag, som samlet vil mindske BNP pr. indbygger i Danmark med 2.400 kr. i 2025, jf. figur 1.

Det afspejler først og fremmest aftalen om tidlig pension, som trækker ca. 10.000 fuldtidspersoner ud af beskæftigelse og pålægger danskerne nye skatter. Derudover blev der sidste år vedtaget en finanslov for 2020, som ligeledes vil bidrage til at reducere velstanden i samfundet.

 

Til sammenligning medførte reformer og initiativer under Thorning-regeringen i perioden 2011-2015, at BNP pr. dansker blev løftet med omkring 7.400 kr. Mens Fogh-regeringen, med velfærdsaftalen fra 2006 som fundament, fik løftet velstanden pr. dansker med over 23.500 kr.

DA’s beregninger tager udgangspunkt i folketingssvar til finansudvalget samt finansministeriets regneprincipper for reformeffekter på velstand og beregninger af fuldtidsbeskæftigedes bidrag til BNP, jf. Vækstplan DK – Teknisk baggrundsrapport, Finansministeriet 2013. Bidraget beregnes med udgangspunkt i bruttoværditilvæksten (BVT) pr. beskæftiget i private byerhverv. Gennemsnitligt BVT pr. fuldtidsbeskæftiget i private byerhverv beregnes til ca. 750.000 kr. Herefter opregnes til BNP ud fra det generelle størrelsesforhold mellem BNP og BVT i Danmark. Samlet vurderes en fuldtidsbeskæftigede at øge velstanden målt ved BNP med i omegnen af 865.000 kr. i 2020-priser.

 

 

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE