Flere personer med handicap er kommet i job

Beskæftigelse

Flere personer med handicap er kommet i job

DA Analyse

Nye tal viser, at flere personer med handicap er kommet i arbejde. Ledigheden blandt personer med handicap er faldet til knap 7 pct. Samtidig er færre med handicap helt uden for arbejdsstyrken.

Flere personer med handicap har fået en tilknytning til arbejdsmarkedet. Det viser VIVE i en ny rapport om handicap og beskæftigelse. Andelen af alle personer med handicap, der er i beskæftigelse, er vokset markant fra 44 pct. i 2014 til 58 pct. i 2019. Beskæftigelsen for personer med handicap er vokset mere end for personer uden handicap, jf. figur 1.

 

Det er både personer med større og mindre handicap, der i højere grad er kommet i beskæftigelse. Blandt personer med et større handicap er 37 pct. i arbejde i 2019, hvilket er en stigning på knap 8 procentpoint siden 2014.

Blandt personer med et mindre handicap er beskæftigelsen ligeledes steget med 8 procentpoint i perioden 2014-2019.

En del beskæftigede med handicap er ansat på særlige vilkår. Heraf er hovedparten ansat i fleksjob, hvilket de senere år har ligget stabilt på ca. 8 pct. af alle 16-64-årige med handicap. Den stigende beskæftigelse blandt personer med handicap kan dog ikke tilskrives det generelt stigende antal fleksjobansatte i Danmark. Derimod er der blevet flere ordinært ansatte med handicap.

Flere ledige har fundet vej ind i arbejdsfællesskabet

En del af de nye beskæftigede med handicap kommer fra ledighed. Ledighedsfrekvensen blandt personer med handicap er faldet med 1,3 procentpoint i perioden 2016-2019, hvilket også gælder for personer uden handicap. Størst er faldet i ledigheden blandt personer med et mindre handicap, der i 2019 blot er 1,1 procentpoint højere end blandt personer uden handicap, jf. figur 2.

 

Hvis ledigheden blandt personer med handicap skal nedbringes til samme niveau som blandt personer uden handicap – altså 4,5 pct. – svarer det til at reducere ledigheden for personer med handicap med knap 10.000 personer.

Også personer med handicap, der tidligere har været uden for arbejdsstyrken, er kommet i arbejde. Det kan f.eks. være personer med store helbredsmæssige eller sociale udfordringer. I 2016 var 43 pct. af alle 16-64-årige med handicap uden for arbejdsstyrken og modtog f.eks. førtidspension. I 2019 er andelen 38 pct. og dermed 5 procentpoint lavere.

Der har været en stor fremgang i beskæftigelsen for personer med handicap, samtidig med at der fortsat er et uudnyttet beskæftigelsespotentiale. De pågældende personer synes måske ved første øjekast ikke at kunne varetage et job, men med rette støtte, hjælp og motivation kan det lykkes for dem at finde vej til arbejdsmarkedet.

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE