Manglen på medarbejdere når historiske højder

Beskæftigelse

Manglen på medarbejdere når historiske højder

Pressemeddelelse

Nye tal viser, at virksomhederne har ekstremt svært ved at rekruttere medarbejdere. Fra december 2020 til maj 2021 var der 110.000 forgæves rekrutteringer, hvilket er det højeste antal siden foråret 2008. Tallene slår fast med syvtommersøm, at mangel på arbejdskraft er Danmarks absolut største udfordring lige nu.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) har netop offentliggjort sit nye rekrutteringssurvey for september 2021. Undersøgelsen viser, at manglen på kvalificerede medarbejdere når historiske højder – og det i en periode, hvor Danmark var delvist nedlukket på grund af pandemien.

Knap hver tredje rekrutteringsforsøg var forgæves – det svarer til 110.000 arbejdspladser. Heraf gik 60.000 job helt tabt, mens de øvrige 50.000 stillinger blev besat med en person, som ikke havde de ønskede kvalifikationer. 44 pct. af virksomhederne med rekrutteringsudfordringer melder om produktionstab på grund af manglende folk. 83 pct. af de forgæves rekrutteringer er fuldtidsstillinger.

Administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening Jacob Holbraad udtaler:

- Det er nogle meget voldsomme og deprimerende tal. De slår fast med syvtommersøm, at mangel på medarbejdere er Danmarks absolut største udfordring lige nu. Det står sort på hvidt, at næsten halvdelen af virksomhederne, der ikke kan finde folk, taber indtægter og vækst. Det er noget, der går ud over os alle sammen.

- Politikerne kan ikke blive ved med at sidde på hænderne. Hvis ikke der bliver gjort noget nu for at skaffe ekstra hænder, så risikerer vi, at flere virksomheder flytter produktion til udlandet, og dansk økonomi kører i hegnet. Vi skal have flere unge og seniorer i arbejde, og vi skal kunne hente mere udenlandsk arbejdskraft. Der er ingen tid at spilde.

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE