Beskæftigelse

Offentlig jobfest truer privatsektoren

Debatindlæg

Den store lockdown i marts måned 2020 ramte den private sektor hårdt. Nu er det afgørende, at pendulet svinger tilbage med et fokus på de private virksomheders muligheder for at få de medarbejdere, de har brug for.

Den store lockdown i marts måned 2020 ramte den private sektor hårdt.

De mange restriktioner for erhvervslivet fik den økonomiske aktivitet til at gå markant ned, og det kan ikke overraskende aflæses i nyeste tal for rekrutteringer.

Den økonomiske opbremsning betød ifølge tal fra jobindsats.dk, at de private virksomheder i andet kvartal 2020 kun havde behov for 80 pct. af de medarbejdere, de rekrutterede i samme kvartal i 2019. Nedgangen svarer til, at omkring 29.000 personer ikke fik chancen for at få sig et nyt job i den private sektor.

Men det er samtidig afgørende, at pendulet svinger tilbage med et fokus på de private virksomheders muligheder for at få de medarbejdere, de har brug for.

De offentlige arbejdsgivere øgede derimod i andet kvartal 2020 det samlede antal nyansættelser med 7 pct. Det svarer til cirka 3000 flere medarbejdere i den offentlige sektor end i samme periode året før.

Den mest markante forskel sektorerne imellem var i hovedstaden, hvor ansættelser i den private sektor faldt med 1/3, mens den steg med 10 pct. i den offentlige sektor. Det er kun naturligt, at coronakrisen har skabt behov for flere medarbejdere hos de offentlige arbejdsgivere.

Men det er samtidig afgørende, at pendulet svinger tilbage med et fokus på de private virksomheders muligheder for at få de medarbejdere, de har brug for. Det er her, grundlaget for øget velstand bliver skabt, og dermed også grundlaget for at afdrage på den gæld, som coronakrisen har skabt.

Den seneste rekrutteringsundersøgelse fra Beskæftigelsesministeriet er en advarsel om, hvor lidt der skal til, før der kan opstå alvorlig mangel på arbejdskraft. I omkring hver femte rekruttering i perioden fra juni til december 2020 fik private arbejdsgivere ikke de medarbejdere, de ønskede sig.

Det er glædeligt for alle, at vaccineprogrammet er ved at blive udrullet, og at 2021 forhåbentligt bliver et år med positiv økonomisk vækst trukket af den private sektor. Men det er afgørende, at den nødvendige arbejdskraft er til rådighed for dansk erhvervsliv.

Debatindlægget er bragt i Børsen 8. januar 2021

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE