Beskæftigelse

Pelle Dragsted misinformerer om coronaregning

Debatindlæg

Vi har ikke brug for at trække flere danskere ud af arbejdsmarkedet. Vi har brug for at ruste dansk erhvervsliv til det – forhåbentlige – kommende opsving, så vi igen får gang i vækst og velstand, så også velfærdssamfundet fortsat kan udvikles.

Af Jacob Holbraad, administrerende direktør i DA

Det er grove beskyldninger, som Pelle Dragsted retter mod dansk erhvervsliv i Berlingske mandag.

Enhedslistens ideologiske indpisker mener blandt andet, at det private erhvervsliv er modstander af fællesskabet og det danske velfærdssamfund. Det er slet og ret forkert. Og det er ikke mindst et ærgerligt forsøg på at skabe splittelse mellem det offentlige og private, som i vores øjne er hinandens forudsætninger.

Et stærkt erhvervsliv og et velfungerende velfærdssamfund går hånd i hånd, og det er coronakrisen et tydeligt eksempel på.

Gennem hele pandemien har dansk erhvervsliv vist, at vi netop er en del af fællesskabet. Virksomhederne har betalt milliarder til medarbejdere, der ikke har kunnet arbejde, og uden at få dækning for disse udgifter. Målet er at komme gennem krisen med hovedparten af arbejdspladserne intakt. DA har sammen med regeringen og fagbevægelsen indgået et hav af trepartsaftaler for at holde hånden under arbejdsmarkedet og begrænse skaderne af coronakrisen.

Trepartsaftalerne om lønkompensationsordningen har holdt hånden under tusindvis af arbejdspladser. I stedet for at blive fyret har en stor del af lønmodtagerne bevaret deres job til trods for, at virksomhederne har været tvangslukkede. Virksomhederne har i den sammenhæng selv afholdt en tredjedel af lønomkostningerne til de hjemsendte medarbejdere.

Gennem hele pandemien har dansk erhvervsliv vist, at vi netop er en del af fællesskabet. Virksomhederne har betalt milliarder til medarbejdere, der ikke har kunnet arbejde, og uden at få dækning for disse udgifter.

Hjælpepakkerne har også hjulpet virksomhederne med at få dækket nogle af de faste omkostninger. Men det ændrer ikke på, at mange måneders tabt omsætning har været dyrt. Ikke bare for erhvervslivet, men også for det offentlige, som er dybt afhængige af skatteindtægterne fra private job og virksomheder til at finansiere den offentlige velfærd.

Vi kender endnu ikke konklusionen, men meget tyder på, at vi har klaret os nogenlunde fornuftigt gennem krisen. Ikke mindst fordi vi i Danmark i starten af dette årtusinde gennemførte en stribe kloge reformer, som har givet hele Danmark et stærkt udgangspunkt med en robust økonomi og sunde offentlige finanser.

Det har givet os et råderum i den økonomiske politik, som mange andre lande ikke har haft. Vi har haft mulighed for at tage milliarddyre lån til negative renter. Det har sikret gode hjælpepakker og de massive stimuli af økonomien, der er givet.

De mange rettidige og nødvendige reformer af det danske arbejdsmarked kommer erhvervsliv såvel som lønmodtagere til gode. Det er paradoksalt nok de reformer, som Pelle Dragsted tordner imod i sit indlæg, og som han har været imod alle årene. Uden disse reformer havde Danmark stået et andet og langt mere ubehageligt sted.

Af samme årsag er vi også imod ufinansierede lempeligere dagpengeregler, som Pelle Dragsted appellerer til, og som Fagbevægelsens Hovedorganisation foreslår. For der er en stor regning at samle op og et erhvervsliv, der har været igennem et meget hårdt år. Vi har ikke brug for at trække flere danskere ud af arbejdsmarkedet. Vi har brug for at ruste dansk erhvervsliv til det – forhåbentlige – kommende opsving, så vi igen får gang i vækst og velstand, så også velfærdssamfundet fortsat kan udvikles.

Debatindlægget blev bragt i Berlingske fredag 2. april, 2020

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE