Lavere pensionsalder vil koste vækst og velfærd

Beskæftigelse

Lavere pensionsalder vil koste vækst og velfærd

Pressemeddelelse

Pensionskommissionen lægger i sine anbefalinger op til at halvere stigningen i folkepensionsalderen fra 2045. Lavere pensionsalder reducerer beskæftigelsen, fjerner grundlaget for at håndtere uforudsete hændelser og sætter holdbarheden af dansk økonomi over styr, hvis danskerne bliver ældre end forventet.

Resultatet af at sænke danskernes pensionsalder vil være lavere økonomisk vækst, færre i arbejde og færre penge til for eksempel velfærd. Indtil videre har regeringen regnet med, at dansk økonomi er holdbar i de kommende årtier, men hvis danskerne lever længere og samtidig går tidligere på pension end forudsat, bliver regningen smidt i børneværelset.

Administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening Jacob Holbraad siger:

- Det er en uhensigtsmæssig lempelse af levetidsindekseringen, som kommissionen foreslår. Det er slet ikke det rette tidspunkt at begynde at lave lempelser i pensionsalderen fra 2045 og frem. Den seneste tid har med al tydelighed vist, at vi ikke kan forudsige udfordringerne for dansk økonomi bare få år frem i tiden.
Når vi bliver ældre, giver det også mening, at vi tilsvarende skal arbejde længere. Ellers tipper balancen, og det kommer til at koste vækst og arbejdspladser for fremtidige generationer. Vi skal blive ved med at have et stærkt erhvervsliv til gavn for os alle. Så vi skal holde fast i, at pensionsalderen stiger i takt med levealderen og ikke skabe usikkerhed om velfærdsforliget fra 2006.

- Vi har et stort og udbygget velfærdssamfund i Danmark. Det er mange glade for og stolte af. Lempelser i pensionsalderen skaber usikkerhed om den fremtidige økonomiske holdbarhed, som meget hurtigt kan gå i minus. Det kan meget vel være, at danskerne bliver endnu ældre i 2045, end vi regner med nu. Det betyder stigende udgifter, som det bliver svært at finansiere, hvis vi ændrer på de nuværende regler.

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE