Beskæftigelse

Internationale medarbejdere afhjælper mangel på arbejdskraft i hele Danmark

DA Analyse

Hver 14. kollega på arbejdspladsen er kommet fra udlandet til Danmark for at arbejde – og i nogle brancher er det op mod hver fjerde kollega, der er international.

Der er i dag mere end 200.000 internationale medarbejdere på det danske arbejdsmarked, som alle er kommet hertil med henblik på at arbejde. Hertil kommer mange andre udenlandske medarbejdere, som blot ikke er kommet hertil for at arbejde.

Internationale medarbejdere udgør 7 pct. af alle danske lønmodtagere. Disse medarbejdere er en stor gevinst for hele det danske arbejdsmarked og afhjælper manglen på medarbejdere bredt på tværs af både kommuner og brancher.

 

Der er i dag internationale medarbejdere på arbejdspladser i alle Danmarks 98 kommuner. Lyngby-Taarbæk er med 13 pct. den kommune, hvor internationale medarbejdere udgør den største andel af de beskæftigede. Men også i mange vestjyske kommuner udgør internationale medarbejdere en stor andel med 12 pct. i Billund, 9 pct. i Ikast-Brande og 9 pct. i Ringkøbing-Skjern, jf. figur 1.

I 2023 var det knap hver femte medarbejder i hotel og restaurationsbranchen, der var international, mens det samme gælder mere end hver syvende inden for branchen ”rejsebureau, rengøring og anden operationel service”, jf. tabel 1.

I antal er der flest internationale medarbejdere beskæftigede indenfor ”industri”, ”offentlig administration, undervisning og sundhed” og ”handel”.

 

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE