Rådet skubber europæisk arbejdsmarkedsagentur i den rigtige retning

EU og international

Rådet skubber europæisk arbejdsmarkedsagentur i den rigtige retning

Artikel

De europæiske beskæftigelsesministre vedtog i går en fornuftig position om et europæisk arbejdsmarkedsagentur. Rådet har blandt andet tydeliggjort, at et kommende agentur skal respektere de forskellige nationale arbejdsmarkedsmodeller.

De europæiske beskæftigelsesministre i Rådet vedtog i går deres forhandlingsposition til de kommende forhandlinger med Europa-Parlamentet om et europæiske arbejdsmarkedsagentur. Arbejdsmarkedsagenturet er en idé, der blev lanceret af kommissionsformand Jean-Claude Juncker i hans State of the European Union tale i 2017. Tanken var, at det skulle understøtte den fri bevægelighed og forbedre koordineringen af sociale sikringsordninger i EU i ét, fælleseuropæisk agentur.

I både Europa-Kommissionens oprindelige forslag og i Europa-Parlamentets udkast er der lagt op til et agentur med mange muskler. Europa-Kommissionen lagde ud med at kalde agenturet en myndighed og antydede derved muligvis et ønske om på sigt at tildele agenturet flere beføjelser. Men særligt Europa-Parlamentets udkast er vidtgående. Eksempelvist vil det kun i særlige tilfælde tillade, at medlemslandene skal kunne afvise at deltage i fælleseuropæiske tilsyn på arbejdspladser.

Rådet er på den anden side også meget klar i sin position. Både tilsyn på nationale arbejdspladser og mæglingsprocesser mellem nationale myndigheder skal bero på medlemsstaternes accept. Samtidigt må agenturet ikke tilføjes overstatslige beføjelser og dermed ændre på kompetencefordelingen mellem EU og medlemsstaterne. I den forbindelse gjorde Rådet det klart, at hvad der reelt er et agentur, også skal kaldes et agentur.

DA: God indsats af den danske regering

Det ser Dansk Arbejdsgiverforening som en positiv udvikling. Det er ligeledes positivt, at Rådet slår fast, at agenturet ikke må påvirke de nationale arbejdsmarkedsmodeller, og at de nationale sociale parter skal respekteres.

- DA har været meget opmærksom på, at agenturet ikke må blive en overstatslig myndighed. Derfor glæder det mig også, at den danske regering sammen med flere andre medlemslande i forhandlingerne i Rådet har stået fast på, at der skal være frivillighed for medlemsstaterne, og at de nationale arbejdsmarkedsmodeller og sociale parter skal respekteres, siger Christiane Miβlbeck-Winberg, europapolitisk chef i DA.

Vi skal stå helt fast på, at agenturets primære opgave er at sikre et mere smidigt samarbejde mellem EU-landene

Selvom Rådet nu har flyttet sig i den rigtige retning i forhold til det oprindelige forslag, er det for DA vigtigt, at medlemslandene står fast i forhandlinger med Europa-Parlamentet. Flere medlemslande har stillet spørgsmål til den reelle merværdi ved etablering af agenturet.

- Vi skal stå helt fast på, at agenturets primære opgave er at sikre et mere smidigt samarbejde mellem EU-landene. Agenturet skal helt grundlæggende understøtte den fri bevægelighed. Det mener vi, at agenturet bedst gør ved at sikre både arbejdsgivere og arbejdstagere bedre adgang til informationer om rettigheder og pligter, når de bevæger sig over grænser, siger Christiane Mißlbeck-Winberg.

Læs mere om

EU OG INTERNATIONAL