Integration

To ud af tre jobparate ukrainere er i job

DA Analyse

66 procent af de ukrainske flygtninge, der vurderet til at være jobparate, er i dag i beskæftigelse. Det er en kæmpe succeshistorie, selvom baggrunden er trist, lyder det fra DA’s vicedirektør.

Siden Ruslands invasion af Ukraine er omtrent 8.900 af de nytilkomne ukrainere kommet i arbejde. Det svarer til 66 procent af den gruppe, der er kommer til landet og er blevet vurderet jobparate.

Det viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, som DA har analyseret. DA’s analyse viser også, at tallene løbende er steget. Fx steg andelen af beskæftigede ukrainere med 5 procentpoint fra marts til april 2023.

- Det en kæmpe succes, at to tredjedele af de fordrevne ukrainere, der er vurderet jobparate, er kommet i job. Det er sandsynligvis den største succes med at integrere en gruppe flygtninge, vi har set. Jeg tror, at en stor del af succesen skyldes, at vi som samfund besluttede fra starten, at ukrainerne ikke måtte ende som et nummer i jobcenteret uden udsigt til at kunne forsørge sig selv, siger Erik E. Simonsen, der er vicedirektør for beskæftigelse og arbejdskraft i DA.

Ifølge DA’s vicedirektør medførte den beslutning en stor, politisk vilje til at løse en række forhindringer for at ukrainerne kunne begynde at arbejde, fx optagelse af biometri, opholdstilladelse, skattekort, bankkonto m.m.

- Danskernes vilje til at modtage ukrainerne og ukrainernes vilje til at forsørge sig selv har også haft stor betydning. Det er en værdifuld læring, som vi alle bør have med når der næste gang måtte komme en flygtningegruppe, siger Erik E. Simonsen.

 

Samlet set har 30.900 ukrainere fået opholdstilladelse i Danmark siden krigens udbrud. Heraf er 13.600 vurderet til, at de kan arbejde. De øvrige tilkomne ukrainere udgør børn, ældre eller personer i den erhvervsaktive alder, som ikke vurderes jobparate. Samtidig indgår der også i gruppen ukrainere, som ikke modtager offentlig forsørgelse eller ukrainere, der kan være rejst hjem igen.

Endnu ikke i mål

Selvom det går godt og virksomhederne har gjort et godt stykke arbejde i forhold til hjælpe de ukrainere, der er kommet til landet i arbejde, så vi ikke i mål endnu.

Derfor kommer DA’s vicedirektør med en opfodring til landets kommuner.

- Vi skal hjælpe endnu flere i arbejde. En række kommuner bør kunne gøre mere. Fx er det kun 40 pct. af de jobparate ukrainer, der er i beskæftigelse i Fredericia, men det i nabobyen Kolding er det 75 pct. – og i Tønder er man helt oppe på 93 pct., siger Erik E. Simonsen.

 

Læs mere om

INTEGRATION