Løn og ansættelse

Moderat lønudvikling dækker over høje reallønsstigninger

Pressemeddelelse

Nye tal for lønudviklingen på DA-området viser, at fortjenesten steg med 2,5 pct. i 3. kvartal 2018. Det er for hele DA-området lidt mindre end i 2.kvartal, men i byggeriet og industrien ligger niveauet isoleret set højere end i sidste kvartal, og tallene dækker over stor reallønsfremgang til lønmodtagerne.

Dansk Arbejdsgiverforening har i dag offentliggjort tal for lønudviklingen i 3. kvartal 2018, der viser, at fortjenesten steg med 2,5 pct. i 3. kvartal 2018 på hele DA-området. Det er 0,1 procentpoint lavere end lønstigningstakten i 2. kvartal.

De moderate lønstigningstakter skal ses i lyset af, at inflationen i en årrække har ligget på et lavt niveau. De seneste 5 år har inflationen ligget omkring ¾ pct., hvor man tidligere var vant til inflationstakter på omkring 1½-2 pct.

- Det er godt for dansk økonomi, at de seneste måneders tendens til øgede lønstigninger ikke fortsatte i 3. kvartal. Men udviklingen afspejler også, at inflationen har været historisk lav. Derfor gemmer den aktuelle moderate lønudviklingen på en betydelig fremgang i reallønnen. En fremgang, der er på linje med tidligere opsving i dansk økonomi, siger Cheføkonom Anders Borup Christensen.

Pres på arbejdsmarkedet skinner fortsat igennem i industrien og byggeriet

De seneste kvartalers tendens mod en højere lønstigningstakt er ikke fortsat i 3. kvartal for DA-området som helhed.

I fremstillingssektoren samt bygge og anlæg, hvor manglen på arbejdskraft nærmer sig niveauet i 2007-2008, fortsætter lønningstakten imidlertid den opadgående tendens med 0,1 procentpoint mere end i 2. kvartal. Når lønstigningstakten for DA-området alligevel falder, skyldes det et fald i lønstigningerne på 0,2 procentpoint i servicebranchen.

- Manglen på arbejdskraft skinner i 3. kvartal igennem på lønudviklingen i byggeriet og industrien. Det er bekymrende, og udviklingen kan føre til tabt konkurrenceevne, som vil have negative konsekvenser for vækst og beskæftigelse i Danmark og bremse opsvinget, udtaler Cheføkonom Anders Borup Christensen.

Læs mere om

LØN OG ANSÆTTELSE