Overenskomst og arbejdsret

Afbalanceret lovforslag om seksuel chikane

Pressemeddelelse

Regeringens forslag om ændring af ligebehandlingsloven skærper regler for seksuel chikane.

Debatten om seksuel chikane og #Metoo har i den grad været med til at sætte fokus på ligebehandling på arbejdsmarkedet og på virksomhedernes håndtering af det. Et nyt lovforslag fra regeringen – foranlediget af debatten på området – lægger op til at skærpe reglerne betydeligt.

- Seksuel chikane er forbudt og har været det længe. Dansk Arbejdsgiverforening hilser debatten om sexchikane, ligebehandling og #Metoo velkommen. Mange virksomheder har benyttet lejligheden til at give deres retningslinjer et servicetjek eller iværksætte forskellige initiativer for at skabe helt klare retningslinjer og for at modvirke seksuel chikane i hverdagen. Men der har også vist sig et politisk behov for at tydeliggøre, at seksuel chikane er forbudt, siger chefkonsulent Trine Birgitte Hougaard.

Svært at lovgive

Det nye lovforslag behandler også omgangstonen på arbejdspladsen. Navnlig denne del af lovforslaget er udtryk for en betydelig skærpelse af reglerne. I den forbindelse er det vigtigt at huske på, at det er svært at lovgive om, hvordan man kan og må tale til hinanden på landets mange vidt forskellige arbejdspladser.

- Omgangstonen må ikke være en undskyldning for seksuel chikane. Det er samtidig DA’s opfattelse, at omgangstonen bør vurderes i forhold til sammenhængen og den konkrete situation på den pågældende virksomhed.  Derfor må lovændringen ikke indebære, at der skal gælde en fælles standard for omgangstonen i alle virksomheder og for alle situationer, siger chefkonsulent Trine Birgitte Hougaard.

Godtgørelser i tilfælde af krænkelser er også en del af regeringens forslag til lovændringer. I lovforslaget lægges der op til at hæve den gennemsnitlige godtgørelse.

- Dansk Arbejdsgiverforening mener, at det er relevant at se på, om godtgørelserne for seksuel chikane er tidssvarende. I den forbindelse virker regeringens forslag om at hæve den gennemsnitlige godtgørelse med 1/3 passende, siger Trine Birgitte Hougaard.

Læs lovforslaget her. 

Læs mere om

OVERENSKOMST OG ARBEJDSRET