Overenskomst og arbejdsret

Hold julefrokosten stueren

Artikel

Seksuel chikane, uønsket seksuel opmærksomhed og krænkende handlinger hører ingen steder hjemme og slet ikke på arbejdet. Julefrokosten på jobbet er for mange en festlig begivenhed, som man ser frem til, og det er vigtigt, at der er klare retningslinjer for, hvad der er ordentlig adfærd.

Seksuel chikane er ulovligt og uacceptabelt og kan have alvorlige konsekvenser for den enkelte og for virksomheden. Men det kan i nogle tilfælde være svært at identificere, hvornår der er tale om seksuel chikane.

For et er uønskede berøringer, noget andet er en omgangstone med seksuelle undertoner. Eller en jargon, der opleves som krænkende. Det hænger sammen med, at det varierer fra person til person, hvad der opleves som en acceptabel omgangstone, og hvad der opleves som seksuel chikane.

Mange virksomheder har benyttet debatten om #metoo-bevægelsen til at give deres retningslinjer et servicetjek eller iværksætte forskellige initiativer for at skabe helt klare retningslinjer for at modvirke seksuel chikane på arbejdspladsen. Og det behøver ikke være hverken kompliceret eller besværligt. Vil I også foretage et servicetjek, er der inspiration at hente i rådene nedenfor.

  • Undersøg om det forekommer seksuel chikane hos jer. Det kan gøres via arbejdspladsvurderingen (APV) og trivselsmålinger.
  • Tag henvendelser om seksuel chikane alvorligt.
  • Tag emnet op i ledelsen.
  • Sæt seksuel chikane på dagsordenen og skab en dialog med medarbejderne.
  • Vær tydelig med hvilken adfærd I ønsker, og hvilken I ikke accepterer på arbejdspladsen.
  • Lav klare retningslinjer mod seksuel chikane i samarbejde med medarbejderne. Sørg for at retningslinjerne er kendt af alle.
  • Beskriv og kommuniker retningslinjer for, hvordan I håndterer seksuel chikane, og hvilke konsekvenser seksuel chikane får.
  • Sørg for at følge op retningslinjerne i dagligdagen og giv dem et servicetjek en gang imellem.
  • Vær opmærksom på, at det kan være svært for den enkelte at sige fra.
  • Sørg for at medarbejderne ved, hvilke personer de kan kontakte, hvis de oplever noget krænkende.
  • Tag højde for, at det også kan være krænkende at blive anklaget for seksuel chikane.
  • Sørg for at kollegaerne også er med til at passe på hinanden.

Seksuel chikane og andre former for krænkelser er både reguleret i arbejdsmiljølovgivningen og i ligebehandlingsloven. De to regelsæt supplerer således hinanden.

Det siger arbejdsmiljølovgivningen

Det følger af §9a i bekendtgørelse om arbejdets udførelse, at det skal sikres, at arbejdet ikke medfører risiko for fysisk eller psykisk helbredsforringelse som følge af krænkende handlinger, herunder mobning og seksuel chikane. Arbejdsgiveren skal med andre ord sikre, at krænkende handlinger – som f.eks. seksuel chikane - ikke gør de ansatte syge.

Det gør virksomhederne ved først og fremmest i videst mulig omfang at sikre, at der ikke forekommer seksuelle krænkelser. Dernæst sørger virksomhederne for at håndtere eventuelle krænkelser på en hensigtsmæssig måde, og med hensyn til både den, der føler sig krænket, og den, der bliver beskyldt for at have krænket.

Det siger ligebehandlingsloven

Seksuel chikane er i strid med ligebehandlingsloven. I ligebehandlingsloven er der tale om seksuel chikane, når der udvises:

”Enhver form for uønsket verbal, ikke verbal eller fysisk adfærd med seksuelle undertoner med det formål eller den virkning at krænke denne persons værdighed og skabe et truende, fjendtligt, nedværdigende, ydmygende eller ubehageligt klima.”

Efter §4 i ligebehandlingsloven skal en arbejdsgiver behandle mænd og kvinder lige mht. arbejdsvilkår. §4 anses i praksis for overtrådt, når en medarbejder udsættes for seksuel chikane i arbejdssituationen.  

Det er ligesom i arbejdsmiljølovgivningen arbejdsgiverens ansvar at sikre, at der ikke forekommer seksuel chikane på arbejdspladsen. Derfor er det vigtigt, at medarbejdere ved, hvor de skal gå hen, hvis de bliver udsat for seksuel chikane, så arbejdsgiverne har mulighed for at gribe ind.

Det er vigtigt at vide, at personer, der har chikaneret andre, kan blive mødt af krav om erstatning efter erstatningsansvarsloven, eller de kan blive tiltalt for blufærdighedskrænkelse efter straffeloven.

Læs mere om

OVERENSKOMST OG ARBEJDSRET