Coronakrisen må ikke fjerne fokus fra fællesskab og mangfoldighed

Overenskomst og arbejdsret

Coronakrisen må ikke fjerne fokus fra fællesskab og mangfoldighed

Debatindlæg

Den globale coronakrise har også konsekvenser for Copenhagen Pride, der i år måtte undvære den traditionsrige parade gennem København. Men det ændrer ikke på, at vi fortsat skal vise, at der er plads til alle på de danske arbejdspladser.

Af administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening Jacob Holbraad, administrerende direktør i Dansk Industri Lars Sandahl og administrerende direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen

Coronakrisen har haft store omkostninger for os alle. Den går desværre også ud over fejringen af Copenhagen Pride i år, hvor den festlige og farverige parade gennem gaderne i København var erstattet af en digital version.

Den digitale version var en god erstatning omstændighederne taget i betragtning. Men det understreger blot, at alle i år skal gøre en ekstra og lidt mere kreativ indsats her i august for at sætte en tyk streg under, at der i Danmark er plads til alle. Også på arbejdspladserne.

Fællesskab og mangfoldighed er ofte også en forudsætning for, at medarbejdere trives. Og trivsel er alfa og omega, hvis man vil drive en virksomhed, som er effektiv og bæredygtig. Kort sagt: Fællesskab og mangfoldighed er en god forretning

Fællesskab og mangfoldighed er ikke kun rigtige værdier. Det er også nødvendige værdier. For samfund, borgere og virksomheder. Ved at sikre plads til mangfoldighed kan virksomheder inkludere alle medarbejdere. Det er den vigtigste forudsætning for, at virksomhederne kan få alle kompetencer på banen og sætte det bedste hold. Og vi har brug for det bedste hold. Det er med til at skabe stærke virksomheder samt velstand og vækst her i Danmark. Forskellighed på en arbejdsplads bidrager også med nuancerede perspektiver, kreativitet og kendskab til forskellige løsninger, kundegrupper og markeder.

Fællesskab og mangfoldighed er ofte også en forudsætning for, at medarbejdere trives. Og trivsel er alfa og omega, hvis man vil drive en virksomhed, som er effektiv og bæredygtig. Kort sagt: Fællesskab og mangfoldighed er en god forretning.

Derfor samarbejder ledelse og medarbejdere på virksomheder i alle brancher og i hele landet også allerede aktivt for at understøtte en kultur, som bygger på disse værdier. Mange virksomheder har mangfoldigheds- og ligestillingspolitikker, der sikrer, at man får sat det bedste hold uanset alder, nationalitet og etnicitet, køn, seksuel orientering og kønsidentitet. Det skal samtidig sikre, at man kan gå på arbejde, som den man er, i overensstemmelse med virksomhedens værdier.

Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Industri og Dansk Erhverv deltager alle i et nyt partnerskab, som ligestillingsministeren har lanceret. Målet er at skabe mere åbenhed og inklusion på arbejdsmarkedet. Alle parter i partnerskabet bidrager med viden, værktøjer og initiativer, der trækker i den rigtige retning. Også fagbevægelsen samt en række andre organisationer og store danske virksomheder er med i partnerskabet.

Danmark er et af de steder i verden, hvor LGBT+-personer har de bedste vilkår. Sådan skal det blive ved med at være.

Selv om lovgivningen er på plads, er der stadig behov for løbende at sikre en inkluderende kultur, der giver lige muligheder, uanset hvem man er. Til hverdag har vi alle – kollegaer, ledere og arbejdsgivere – et ansvar for at sikre et sundt arbejdsmiljø, hvor der er plads til alle, og reagere, hvis vi oplever diskrimination på arbejdspladsen. Det er et fælles ansvar hver dag at trække i den rigtige retning. Og det skal vi blive ved med at gøre. I fællesskab.

Pride-ugen, der i år blev afviklet med social afstand, var igen og igen med til at sætte fokus på behovet for både fællesskab og mangfoldighed. I år kunne vi desværre ikke gå i flok.

Men det ændrer ikke på, at det er noget, danske arbejdsgivere arbejder for hver eneste dag. Og det bliver vi ved med.

Bragt i Jyllands-Posten 25. august 2020

Læs mere om

OVERENSKOMST OG ARBEJDSRET