Uddannelse og kompetencer

Virksomheder leder forgæves efter lærlinge

DA Analyse

Flere erhvervsskoler må afvise virksomheder, der leder efter lærlinge, fordi de ganske enkelt ikke har elever nok. Det viser en ny rundspørge blandt landets erhvervsskoler. Det er blandt andet smedelærlinge, ernæringsassistenter, kontorelever, murere, kokke og industriteknikere, som skolerne har svært ved at stille med.

Problemet med, at der på en række uddannelsesområder i lang tid har manglet praktikpladser, er efterhånden bredt anerkendt. Men manglen på arbejdskraft er stigende, og et andet billede begynder nu også at tegne sig: manglen på lærlinge tager til.

En ny rundspørge fra Dansk Arbejdsgiverforening tager temperaturen på elev- og lærlingesituationen på landets erhvervsuddannelser. Resultatet viser, at erhvervsskolerne på flere områder får sværere og sværere ved at følge med virksomhedernes efterspørgsel efter lærlinge.

Langt de fleste skoler oplever ligefrem at måtte afvise virksomheder, der er på udkig efter elever, fordi de ganske enkelt ikke har nok.

Erhvervsuddannelser kan ikke imødekomme efterspørgslen

Det er særligt uddannelser inden for områderne teknologi, byggeri og transport samt fødevarer, jordbrug og oplevelser, der er hårdt ramt.

Det første hovedområde dækker over flere klassiske håndværksfag som f.eks. elektrikere, smede, og murere, mens det andet dækker over uddannelserne til f.eks. kok, tjener, ernæringsassistent m.m. Inden for begge områder er det ca. 80 procent af skolerne, der har oplevet at måtte skuffe virksomheder, der henvender sig, fordi de mangler en lærling.

Udfordringen vokser

Skolernes udfordring med ikke at kunne imødekomme virksomhedernes efterspørgsel er vokset gennem det seneste år. Det store flertal af skoler, der har oplevet at måtte skuffe virksomheder, som ønskede flere lærlinge, er også blevet spurgt om, hvorvidt udfordringen er vokset i løbet af det seneste år. Og her peger pilen utvetydigt i én retning.

For samtlige uddannelsesområder er det mere end 80 procent af skolerne, der svarer, at udfordringen er blevet større. Mest bemærkelsesværdigt er det dog inden for teknologi, byggeri og transport, hvor samtlige skoler, uden undtagelse, siger, at udfordringen i løbet af det seneste år er vokset.

Lærlingemanglen er blevet mere udbredt i 2018

Stor forskel på uddannelserne

Det er ikke alle typer af lærlinge, skolerne har svært ved at levere, og udfordringen er særligt stor på visse uddannelser.

På teknologi, byggeri og transportområdet skiller smede sig ud som den gruppe af lærlinge, som skolerne har sværest ved at levere. Men også industriteknikere, murere, elektrikere og mekanikere er der ofte mangel på.

Manglen på smedelærlinge er størst

Inden for fødevarer, jordbrug og oplevelsesområdet er det særligt lærlinge til ernæringsassistenter, landbrugselever, kokke og tjenere, som skolerne har svært ved at levere.

Stor efterspørgsel på ernæringsassistenter

På uddannelsesområdet ’kontor, handel og forretning’ bliver der udbudt fem forskellige uddannelser, og de inddeler sig meget tydeligt i to grupper. Skolerne har svært ved at dække virksomhedernes efterspørgsel efter kontor-, handels- og detailhandelselever, mens de efter eget udsagn sædvanligvis kan stille med både eventkoordinatorer og finanselever.

Kontoruddannelsen mangler flest elever

Samme opdelte billede gør sig gældende på området ’Omsorg, sundhed og pædagogik’, hvor der blandt områdets fire uddannelser er stor efterspørgsel på SOSU-hjælpere og -assistenter, mens der er betydeligt færre skoler, der må skuffe virksomheder, som leder efter tandklinikassistenter og pædagogiske assistenter.

Sådan har vi gjort

DA udsendte i oktober 2018 en spørgeskemaundersøgelse til landets erhvervsuddannelser. Spørgeskemaet blev sendt til alle erhvervsskoler, der udbyder EUD og/eller EUX.

I alt 81 erhvervsskoler modtog spørgeskemaet. 53 skoler, fordelt over hele landet, har gennemført spørgeskemaet, hvilket giver en svarprocent på 65,4 procent.

Læs mere om

UDDANNELSE OG KOMPETENCER