For få unge søger en erhvervsuddannelse – særligt i Hovedstadsområdet

Uddannelse og kompetencer

For få unge søger en erhvervsuddannelse – særligt i Hovedstadsområdet

DA Analyse

Nye tal fra Børne- og Undervisningsministeriet viser, at de unges søgning til erhvervsuddannelserne i 2021 er stort set uændret i forhold til 2020. Søgningen er fortsat meget lavere end den politiske målsætning. Det er fortsat kommuner i Hovedstaden, der halter bagefter – særligt nord for København.

Dygtige faglærte på virksomhederne har været afgørende for at holde hånd under økonomien under coronakrisen. Faglærte medarbejdere med de rette kompetencer er også afgørende for at drive arbejdet med den grønne omstilling og digitaliseringen. Der er med andre ord brug for dygtige faglærte allerede i dag, men i høj grad også fremover. Alle analyser viser også, at der også på den anden side af krisen vil være øget brug for faglærte medarbejdere.

Det er derfor centralt at øge søgningen til erhvervsuddannelserne – både blandt de unge, der kommer direkte fra grundskolen, men også for voksne, f.eks. de 18-25-årige, der er den største elevgruppe i dag. Der har siden 2014 været en politisk målsætning om, at 25 pct. af de unge, der afslutter grundskolen, skal søge en erhvervsuddannelse i 2020 – og at andelen skal være 30 pct. i 2025. Målsætningen er dog langt fra at blive opfyldt: I 2021 er det kun 19,9 pct. af de unge, der søger en erhvervsuddannelse.

 

Der er store regionale og kommunale forskelle på søgningen til erhvervsuddannelserne. I Region Nordjylland søger mere end 25 pct. af de unge en erhvervsuddannelse, mens det er mindre end 10 pct. i mange kommuner i hovedstadsområdet. I Langeland, Morsø og Rebild kommune har hver tredje af de unge søgt en erhvervsuddannelse i 2021, mens det i Gentofte, Lyngby-Taarbæk og Rudersdal var 5 pct. eller mindre.

 

Det er lykkes for halvdelen af kommunerne at øge søgningen til erhvervsuddannelserne. Den største stigning er sket i Rebild kommune, hvor andelen er steget med mere end 8 pct.-point – fra 24,4 pct. i 2020 til 32,8 pct. i 2021. Omvendt er andelen faldet med 9 pct. i Dragør kommune, hvor det kun er 7,2 pct. af de unge, der søgte en erhvervsuddannelse i 2021 – et fald på 9 pct.-point siden 2020.

 

Læs mere om

UDDANNELSE OG KOMPETENCER