Uddannelse og kompetencer

Flere unge skal gennemføre en erhvervsuddannelse, hvis den grønne omstilling skal lykkes

Debatindlæg

Virksomhederne mangler arbejdskraft. Det gælder ikke mindst de faglærte, som samtidig er afgørende for, at vi kommer godt i mål med den grønne omstilling. Derfor er det særligt problematisk, at for få vælger en erhvervsuddannelse.

Af Anders Borup Christensen, cheføkonom i Dansk Arbejdsgiverforening.

En af de største udfordringer for dansk økonomi er mangel på medarbejdere og ikke mindst medarbejdere med de rette kompetencer. 

De faglærte er efterspurgte, og der er allerede nu stor mangel på tværs af brancher. Af de stillinger, som var opslået fra marts til august sidste år, var der eksempelvis ca. 9.000 ubesatte stillinger for industriteknikere, klejnsmede, murere, tømrere, elektrikere, tjenere og kokke. 

Ser man frem mod 2030, falder antallet af faglærte i arbejdsstyrken med ca. 80.000 personer. Udfordringen med mangel på faglærte bliver altså ikke mindre i de kommende år.

Faglærte er rygraden i dansk produktion og spiller også en afgørende rolle i den grønne omstilling. De skal blandt andet være med til at installere vindmøller og udskifte olie- og naturgasfyr med varmepumper. De grønne, danske ambitioner bliver med andre ord svære at indfri, hvis virksomhederne ikke sikres flere faglærte hænder.

Derfor er det et stort problem, at for få søger erhvervsuddannelserne, og at mange elever på erhvervsuddannelserne falder fra. Det er hver femte elev, som dropper ud. Når mere end 50.000 elever hvert år påbegynder en erhvervsuddannelse, vil selv en lille reduktion i frafaldet bidrage til et betydeligt større antal faglærte i fremtiden.

Højere kvalitet på erhvervsuddannelserne vil både få flere til at vælge den faglærte retning og få færre unge til at droppe ud.

Det er værd at bide mærke i, at frafaldet især sker, når eleverne går på skole, og før de er klar til at begynde i praktik i virksomhederne. Når først eleven starter på hovedforløbet, hvor uddannelsen hovedsageligt sker i praktik på virksomhederne, er frafaldet faktisk på samme niveau som i gymnasiet.

Der er et stort potentiale ved at mindske frafaldet på erhvervsuddannelserne. Regeringen har sagt, at de vil øge kvaliteten på uddannelserne. Det er glædeligt og den rigtige prioritering, idet størstedelen af frafaldet netop sker, mens eleverne går på skole. 

Eleverne skal have bedre og tidssvarende udstyr til rådighed på skolerne, og der er brug for at styrke lærerkompetencerne. Højere kvalitet på erhvervsuddannelserne vil både få flere til at vælge den faglærte retning og få færre unge til at droppe ud.

Udover at hæve kvaliteten er det også relevant at se på tiltag allerede i folkeskolen. Der er brug for mere praksisfaglighed og praktisk læring i undervisningen for alle elever. Det kan være med til, at flere unge vælger en faglært retning. 

Det største problem er nemlig fortsat, at der mangler elever på næsten alle erhvervsuddannelser. Virksomhederne opretter i dag rekordmange lærepladser, men går ofte forgæves, når de efterspørger lærlinge. Det gælder ikke mindst på det tekniske område, som er vigtigt for at få faglærte med grønne kompetencer. 

Sagt med andre ord, så kan det kan kun gå for langsomt med at sætte ind for at få uddannet flere faglærte. Virksomhederne har brug dem, og de er helt centrale, hvis vi skal i mål med den grønne omstilling.

Debatindlæg bragt i Jyllands-Posten/Finans den 21. marts 2023.

Læs mere om

UDDANNELSE OG KOMPETENCER