International LønStatistik

LØNUDVIKLINGEN INDEN FOR FREMSTILLING I UDLANDET NÆRMER SIG DEN DANSKE STIGNINGSTAKT

Statistik-Nyt

Lønomkostningerne steg 2,1 procent fra 1. kvartal 2020 til 1. kvartal 2021 inden for fremstilling i de største danske samhandelslande. I samme periode steg lønnen 2,2 procent i Danmark, og forskellen mellem udviklingen i udlandet og i Danmark er derved mindsket betydeligt over de seneste kvartaler.

Spændet mellem lønstigningstakten i Danmark og udlandet inden for fremstilling er reduceret til 0,1 procentpoint i 1. kvartal 2021. I de to forudgående kvartaler lå lønudviklingen i udlandet 0,8 og 0,5 procentpoint lavere end i Danmark, og det er især udlandet, der nærmer sig stigningstakten i Danmark.

 

 

Den sammenvejede lønudvikling for fremstilling i udlandet er baseret på bidrag, der spænder fra et fald på 3,8 procent i Japan til stigninger mellem 6 og 7 procent i Holland og Spanien.

Lavere lønudvikling i udlandet end i DK inden for bygge og anlæg

I udlandet steg lønnen inden for bygge og anlæg 2,8 pct. fra 1. kvartal 2020 til 1. kvartal 2021, mens den steg 3,7 procent i Danmark. Ved sammenligning af stigningstakten i udlandet med tallet for den danske udvikling i lønnen inden for bygge og anlæg er det væsentligt at have for øje, at der for de største overenskomster inden for området, er aftalt en tidligere regulering af forskellige lønsatser. Stigningen i de danske lønninger på 3,7 procent omfatter blandt andet to aftalte forhøjelser af bidraget til fritvalgsordninger i perioden fra 1. kvartal 2020 til 1. kvartal 2021. De årlige ændringer i lønningerne varierer mellem landene og spænder fra et fald på 1,4 procent i Japan til en stigning på 8,7 procent i Holland.

Stigende lønudvikling inden for handel i udlandet

Inden for handel steg lønnen i udlandet 3,0 procent fra 1. kvartal 2020 til 1. kvartal 2021, hvilket ligger 1,0 procentpoint over den danske lønudvikling inden for handel på 2,0 procent. Den udenlandske lønudvikling inden for handel er tiltaget fra en årlig ændring i 3. kvartal 2020 på 1,8 procent, mens udviklingen i Danmark inden for handel har svinget omkring 2 procent i de seneste fire kvartaler. I tre af de 13 lande, der indgår i tallet for lønudvikling i udlandet, er lønningerne gennemsnitlig steget mere end 5 procent.

Brug for yderligere information

Du kan:

  • hente tallene bag hovedresultaterne i regneark (tilgængeligt for alle)
  • gå i dybden med detaljerede tal i udgivelsen International LønStatistik 1. kvartal 2021 (for betalende kunder eller medlemmer af organisationer i DA-fællesskabet/via NetStat)
  • finde tal for flere europæiske lande og flere brancher i IntStat (for betalende kunder eller medlemmer af organisationer i DA-fællesskabet) 

Find mere information om statistikkens begreber og metoder i dokumentationen, og få et overblik over planlagte offentliggørelser i vores publiceringsplan.

Læs mere om

INTERNATIONAL LØNSTATISTIK