Danmark mangler arbejdskraft

Beskæftigelse

Danmark mangler arbejdskraft

Artikel

Flere og flere danske virksomheder har svært ved at finde kvalificerede medarbejdere. Det er et stort problem, fordi det kan betyde, at virksomhederne må takke nej til ordrer. Det vil betyde, at Danmark går glip af produktion og arbejdspladser, hvis virksomheder bliver nødt til at flytte deres aktiviteter ud af Danmark for at finde medarbejdere

Flere og flere virksomheder har svært ved at finde kvalificerede medarbejdere. Det er et problem, fordi vi går glip af produktion og arbejdspladser, hvis virksomheder bliver nødt til at flytte deres aktiviteter ud af Danmark for at finde medarbejdere. Dermed vil vi ikke kunne fortsætte de seneste fem års beskæftigelsesmirakel i Danmark, hvor der er skabt ca. 200.000 flere job.

"Arbejdsmarkedet er endnu ikke overophedet, men erfaringen fra midten af 00’erne viser, at når først manglen på arbejdskraft får fat, stiger den økonomiske temperatur hurtigt og fører til overophedning med tab af titusindvis af arbejdspladser til følge”, siger chefkonsulent Jens Troldborg.

"Derfor er situationen med det stigende pres på arbejdsmarkedet den vigtigste udfordring for dansk økonomi lige nu".

Gennem de sidste fem år er beskæftigelsen steget med ca. 200.000 personer, samtidig med at ledigheden er faldet. Det har ført til, at virksomheder har stadig sværere ved at finde medarbejdere. Det er ikke kun et problem inden for enkelte områder, men præger virksomhederne generelt inden for de tre overordnede brancher – byggeriet, industrien og serviceområdet.

Mangel på medarbejdere i alle brancher

mangel1.PNG

Inden for en række underbrancher er problemerne dog endnu mere markante. Eksempelvis er det i dag knap hver tredje murervirksomhed og hver fjerde rengøringsvirksomhed, som må opgive ordrer og takke nej til at udføre service, fordi de ikke kan finde medarbejdere.

Stor mangel på udvalgte områder

mangel2.PNG

I en årrække har vi i Danmark på grund af vores beliggenhed og gode økonomiske situation haft stor gavn af tilgang af medarbejdere fra vores nabolande og dele af Østeuropa. Samtidig med at der er færre ledige danskere, er der også kommet gang i virksomhederne omkring os – især i vores nabolande. Ledigheden generelt i EU er faldet kraftigt de seneste tre år, og i både Tyskland og Polen er ledigheden nu lavere end i Danmark.Et stigende antal virksomheder i de lande har ligesom i Danmark svært ved at finde medarbejdere.

Det betyder, at der i Europa er en stigende konkurrence mellem landene om den kvalificerede arbejdskraft. Senest har Tyskland lavet lempelser af reglerne for udenlandsk arbejdskraft fra lande uden for EU – de såkaldt tredjelande. Og den polske ambassadør har i flere gange opfordret polske medarbejdere i Danmark til at vende hjem til Polen.

Ledigheden falder i hele Europa

mangel3.PNG

Hvis vi i Danmark skal fortsætte med at udvikle beskæftigelsen, bliver vi nødt til at afhjælpe virksomhedernes stigende problemer med at finde kvalificerede medarbejdere.

Der er både behov for at få folk uden arbejde ind på arbejdsmarkedet og på at gøre det lettere for virksomhederne at ansætte udenlandsk arbejdskraft uden for EU.

Endelig bliver vi nødt til mere grundlæggende at forsætte de succesfulde reformer, som gennem de seneste år har gjort det mere attraktivt for ældre at blive på arbejdsmarkedet.

 

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE