Beskæftigelse

Lavere pensionsalder er en bombe under dansk økonomi

Pressemeddelelse

Socialdemokratiets forslag om at sænke pensionsalderen for faglærte og ufaglærte er uansvarligt i en tid, hvor manglen på faglærte er akut. Det vil slå et hul i statskassen, der enten skal dækkes af store besparelser på velfærden eller markante skattestigninger.

Socialdemokratiet har netop præsenteret et forslag om at sænke pensionsalderen for faglærte og ufaglærte.

Administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening Jacob Holbraad:

- Socialdemokratiet spiller hasard med landets fremtid. Forslaget om at sænke pensionsalderen er en bombe under vores gode økonomi. Vi har allerede en stor mangel på faglærte medarbejdere, og nu vil Socialdemokratiet reducere antallet af hænder på arbejdsmarkedet yderligere. Det er ganske enkelt uansvarligt. Hvem skal passe det stigende antal ældre, når Socialdemokratiet har sendt social- og sundhedsassistenterne på pension? Og hvem skal skabe grundlaget for dansk produktion og service, når Socialdemokratiet har sendt mekanikerne, tømrerne og butiksmedarbejderne på pension?

- Statens økonomi er baseret på, at vi trækker os senere tilbage fra arbejdsmarkedet i takt med, at vi lever længere. Hvis pensionsalderen sænkes på en måde, der minder om en genindførsel af efterlønnen, efterlader det et stort hul i statskassen. Socialdemokratiet skylder svar på, om det hul skal dækkes af store besparelser i den offentlige sektor eller markante skattestigninger.

- Forslaget trækker også tæppet væk under det store arbejde, arbejdsmarkedets parter har sat i gang med trepartsaftalen om flere faglærte. Hele baggrunden for den aftale er, at mange faglærte i de kommende år vil forlade arbejdsmarkedet, og at vi derfor er nødt til at anstrenge os for at skaffe faglærte. Socialdemokratiets forslag vil reelt fjerne grundlaget for den aftale.

- Jeg kan se, at Socialdemokratiet forventer, at de kan lande en hurtig aftale med arbejdsmarkedets parter, hvis de danner regering efter et valg. Vi dukker som udgangspunkt op, når en regering kalder, og vi drøfter gerne, hvis der er noget i de eksisterende ordninger, der bedre kan hjælpe nedslidte personer. Men jeg kan sige meget klart allerede nu, at vi ikke kommer til at være med til noget, der gør, at der bliver færre af de hænder, vi har så hårdt brug for.

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE