De vigtigste ting DA har opnået i 2020

Beskæftigelse

De vigtigste ting DA har opnået i 2020

Artikel

Coronakrise, trepartsforhandlinger og overenskomstforhandlinger. Det har været et usædvanligt og hæsblæsende år, hvor den danske model og samarbejdet med både regering og fagbevægelse endnu engang har be-vist sit værd for både medarbejdere og arbejdsgivere.

Året startede med overenskomstforhandlinger med fagbevægelsen for de næste 3 år. Det skete under meget svære omstændigheder med coronaen lige i hælene. Men 16. april lykkedes det os at komme i mål med overenskomstaftalen, der bl.a. indeholder øget fleksibilitet og valgfrihed ift. løn, pension og ferie. Det var godt at få forhandlet overenskomsterne på plads og gav virksomhederne en god horisont at planlægge efter og fornøden ro til medarbejderne.

Coronaen ramte os for alvor i det tidlige forår. Med sit indtog har den gjort 2020 til et højest usædvanligt år. Virksomhederne og medarbejderne har haft det rigtig svært med manglende ordrer, nedlukninger, massefyringer og en generelt stor usikkerhed omkring fremtiden. Det har bestemt ikke været nemt. Gennem krisen har vi rådgivet og vejledt vores medlemsorganisationer for at give dem de bedste betingelser for at komme bedst muligt ud på den anden side.

DA’s involvering i trepartsforhandlingerne er nok det væsentligste bidrag, vi har ydet i forhold til coronaen. Det seneste år har vi nemlig forhandlet mange trepartsaftaler på plads sammen med FH og regeringen. Der har bl.a. været behov for at aftale lønkompensation, hjemsendelse af medarbejdere og arbejdsfordeling. Trepartsaftalerne har været med til at holde hånden under både arbejdspladser og virksomheder. I DA vil vi gerne takke både fagbevægelsen og regeringen for det fine samarbejde.

Derudover har vi landet trepartsaftaler omkring styrkelse af erhvervsuddannelserne. Det er især vigtigt i forhold til at sikre, at danske virksomheder fortsat har adgang til kvalificeret arbejdskraft i form af dygtige faglærte. Med alle de indgåede trepartsaftaler viser den danske model sin styrke.

LÆS OGSÅ: Sådan øger vi velstanden i Danmark - 5 konkrete forslag

Desværre blev 2020 ikke året, hvor regeringen satte gang i vækstskabende initiativer, som løfter beskæftigelsen og sikrer den fremtidige velstand. Regeringens politik vil med Arne-pensionen reducere beskæftigelsen med 11.000 personer og gøre hver dansker 2.400 kroner fattigere. Jeg opfordrer regeringen og støttepartierne til at tage skeen i den anden hånd og i det nye år leve op til forståelsespapiret. Vi har brug for en regering, der gør landet rigere og sikrer dansk erhvervsliv bedre rammebetingelser.

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE