Beskæftigelse

Mens vi venter på vaccinen

Debatindlæg

Selvom det kun virker som et spørgsmål om måneder, før vi får den længe ventede coronavaccine, kan vintermånederne fortsat blive hårde. Det er derfor vigtigt løbende at følge udviklingen i smittetallene og dansk økonomi. Her er varslingssystemet en god idé, men bliver det brugt godt nok?

De seneste uger har budt på opmuntrende nyheder i forhold til udviklingen af en coronavaccine, hvor flere vaccine-kandidater har vist lovende resultater. Det virker som om, at det kun er et spørgsmål om måneder, før vi får den længe ventede vaccine.

Ifølge Lægemiddelstyrelsen kan en vaccine være godkendt allerede i 1. kvartal 2021, men herefter skal vaccinen masseproduceres og distribueres, inden vi kan stikkes i armen med vaccinen. Så der går nok stadig en rum tid før, at presset fra epidemien begynder at aftage.

Mens vi befinder os i venteværelset til at få vaccinen, er det vigtigt at have et fortsat fokus på genopretningen af dansk økonomi. Heldigvis går genopretningen i den rigtige retning, og det bedste eksempel er nok, at beskæftigelsen i september kun ligger 29.000 under niveauet før corona.

Men i disse omskiftelige tider virker september som lang tid siden. Kigger vi på nyere nøgletal såsom antallet af ledige, som er tilmeldt Jobnet.dk, kan vi se, at udviklingen har ligget fladt som en pandekage de seneste mange uger. Det er i sig selv ikke alarmerende, men det vidner også om et arbejdsmarked, hvor udviklingen kan gå begge veje. Nye corona-restriktioner og nedlukninger vil her trække i den forkerte retning. Derfor er det centralt, at vi holder samfundet så åbent som muligt under hensyntagen til smittetrykket.

Hvis udviklingen i smittetallene giver anledning til nye restriktioner, er det vigtigt, at restriktionerne varsles i god tid. Coronavirussen har været blandt os i mange måneder, og vi må være forbi den tid, hvor nye restriktioner kommer som en tyv om natten.

Her er det nye varslingssystem en god ide, men hører vi egentligt nok om det? Vi befinder os godt nok på samme risikoniveau som ved lanceringen, og det kan selvfølgelig være derfor, at vi ikke har hørt så meget. Men samtidig er flere advarselslamper tændt i den seneste risikovurdering for uge 47 - f.eks. er antallet af indlagte ændret fra ”opmærksom” til ”ugunstig”.

Hvis varslingssystemet skal give en forudsigelighed, skal myndighederne aktivt kommunikere om systemet i stedet for, at det kun ligger gemt væk på en hjemmeside, som kan være svær at finde for borgere og virksomheder. Forudsigelighed og åbenhed om eventuelle nye restriktioner er nemlig afgørende, så virksomhederne og medarbejdere kan indrette sig i tide.

Det er også vigtigt, at nye restriktioner er tilstrækkelig gennemtænkte. Situationer som i Nordjylland skal undgås, hvor der blev indført en række begrænsninger, som allerede en uge senere blev lempet og efter to uger ophævet. Det skaber forvirring og kan efterlade et indtryk af overreaktion.

Udover forudsigelighed og gennemsigtighed er det vigtigt, at nye restriktioner og nedlukninger suppleres med tiltag, der holder hånden under dansk økonomi, så vi kommer helskindet igennem krisen. Her kunne udbetalingen af de resterende to ugers feriepenge være oplagt, men at pålægge virksomhederne nye skatter og afgifter vil til gengæld være den forkerte vej at gå.

 

Bragt i Finans den 26. november 2020.

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE