Willkommen, witamy eller bienvenue tilbage til udenlandske medarbejdere

Beskæftigelse

Willkommen, witamy eller bienvenue tilbage til udenlandske medarbejdere

Debatindlæg

Udenlandsk arbejdskraft er en stor gevinst for dansk økonomi. Udenlandske medarbejdere bringer nye ideer og knowhow ind på virksomhederne, ligesom de er med til at sikre arbejdskraft til de områder, hvor virksomhederne mangler ansatte.

Der er mange positive effekter ved udenlandsk arbejdskraft, og en af dem har vi set i fuld aktion under den nuværende coronakrise.

Udenlandsk arbejdskraft fungerer således som en konjunkturbuffer og er med til at udjævne udsvingene i dansk økonomi. Ja, det lyder lidt økonomnørdet, men sagt lidt forenklet, så kommer udlændinge til Danmark i gode tider og rejser hjem i mindre gode tider.

Da Danmark lukkede ned i marts som følge af stigende coronasmitte, faldt beskæftigelsen særligt blandt udenlandske medarbejdere. På bare to måneder (fra februar til april) faldt den udenlandske arbejdskraft med 6 pct., mens den samlede beskæftigelse faldt med 2 pct.

Det er med til at mindske effekten af krisen på de hjemlige lønmodtagere, hvor det må forventes, at færre bliver ramt af ledighed.

Tidligere har vi også set, at udenlandsk arbejdskraft fungerer som en stødpude i forhold til op- og nedgange i konjunkturerne.

Tænketanken Kraka har f.eks. vist, at udenlandsk arbejdskraft reagerer meget kraftigere end den samlede beskæftigelse på ændringer i dansk økonomi. Det gjaldt under finanskrisen, men også under højkonjunkturen inden da.

Siden slutningen af foråret har der været tegn på, at store dele af dansk økonomi gradvist er ved at komme tilbage på sporet. Det har også betydet, at udenlandske medarbejdere så småt er begyndt at vende tilbage til de danske virksomheder.

Det skal vi glæde os over, da udenlandske medarbejdere øger velstanden og forbedrer eksportmulighederne for mange af de virksomheder i Danmark, som har dem ansat.

Samtidig bidrager udenlandske medarbejdere også til de offentlige kasser. Personer fra EU, der har opholdstilladelse til erhverv og ikke har en familie med til Danmark, bidrager i gennemsnit med 127.000 kr. om året til de offentlige finanser.

Personer på beløbsordningen fra lande uden for EU bidrager med mere end dobbelt så meget.

Så der er mange grunde til, at vi siger  'willkommen, witamy eller  bienvenue' til vores tyske, polske eller franske kollegaer. Og det gælder uanset, om vi står på toppen af en højkonjunktur eller som nu, hvor vi langsomt er ved at komme os efter et historisk tilbageslag i foråret.

Indlægget er bragt i Finans den 22.10.20

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE