Beskæftigelse

37.000 unge risikerer livslang tilværelse på offentlig forsørgelse

Artikel

30 procent af unge mellem 18-30 år, som i dag modtager offentlig forsørgelse, risikerer en livslang tilværelse uden for arbejdsmarkedet. Det er til stor skade for den enkelte og samfundet generelt. DA har i denne analyserapport kigget på udfordringer og muligheder for langtidsforsørgede unge i Danmark.

Knap 125.000 unge i alderen 16‐30 år modtager offentlig forsørgelse i marts 2020 jf. Jobindsats. De er hverken i gang med en uddannelse eller i job. Størstedelen modtager offentlig forsørgelse i en kort periode, eksempelvis på grund af midlertidig søgeledighed mellem to job eller jobsøgning efter afsluttet uddannelse.

30 pct. af de unge – svarende til 37.460 personer – er imidlertid uden for uddannelsessystemet eller arbejdsmarkedet i en længere periode, hvor de modtager offentlig forsørgelse. De har forskellige forudsætninger for uddannelse og job, og for nogen kan vejen være svær, men der er brug for dem. At stå uden for og ikke være en del af fællesskabet på en arbejdsplads eller en uddannelsesinstitution er en udfordring for den enkelte.

De skal opleve, at der også er brug for dem. Hvis vi ikke gør noget, er der risiko for, at vi også i årene fremover taber en stor gruppe af unge i overgangen til voksenlivet.

Det er også en udfordring for samfundet, fordi der er risiko for, at de unge får svært ved at blive en del af arbejdsmarkedet. DA ønsker med denne analyserapport at se nærmere på denne gruppe af langtidsforsørgede unge.

De unge oplever, at de pludselig skal stå på egne ben og selv tage ansvar for uddannelse eller job. Det er vanskeligt for de unge, der også kan have svært ved at finde sig til rette i uddannelsessystemet eller på arbejdsmarkedet. De langtidsforsørgede unge skal opleve, at de er en del af fællesskabet på en uddannelsesinstitution eller på en arbejdsplads.

De skal opleve, at der også er brug for dem. Hvis vi ikke gør noget, er der risiko for, at vi også i årene fremover taber en stor gruppe af unge i overgangen til voksenlivet. Det er en stor udfordring for den enkelte, der bliver hægtet af. Det er også et stort tab for virksomhederne, der har brug for kompetente hænder og hoveder. Også samfundsøkonomisk er der et stort potentiale i at få flere unge i gang med en uddannelse eller i job, så de kan bidrage til fremtidens velstand.

Læs hele rapporten her

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE